latinica  ћирилица
11/10/2017 |  12:02 | Аутор: РТРС

Број гојазне дјеце у свијету удесетостручен, неухрањени и даље бројнији

Број гојазне дјеце и адолесцената се удесетостручио од 1975. године, мада у свијету и даље има више неухрањене дјеце, показује студија објављена данас, која позива на борбу против те двије појаве изазване лошом исхраном.
Брза храна (Фото: LinkedIn) -
Брза храна (Фото: LinkedIn)

Уколико се наставе трендови примијећени посљедњих година, до 2022. године број гојазне дјеце превазићиће број неухрањене дјеце, предвиђају аутори студије објављене у британском медицинском часопису „Лансет” (Lancet).

У 2016. години 124 милиона младих од пет до 19 година било је гојазно, а 1975. године само 11 милиона, наводи се у студији коју су заједно спровели Импиријал колеџ у Лондону и Свјетска здравствена организација.

Гојазности има у свим регионима свијета. Најтеже стање на острвима Полинезије, у Тихом океану, гдје је и више од 30 одсто младих гојазно, а по више од 20 одсто дјеце је гојазно у САД, Египту и у Саудијској Арабији.

Стопа гојазности је од прије неколико година изгледа достигла врхунац у богатим земљама, али наставља да расте у земљама са слабим или средњим приходима.

„Иако се стопе гојазности изгледа стабилизују у већини европских земаља са високим приходима, оне се алармантно убрзавају у многим другим дијеловима свијета”, рекао је професор Маџид Езати, са Импиријал колеџа у Лондону.

Број неухрањене дјеце полако опада од 2000. године, осим у јужној и југоисточној Азији и у централној, источној и западној Африци.

Прошле године су регистрована 192 милиона умјерено или тешко потхрањене дјеце, наводе аутори који су анализирали податке о 31,5 милиона младих у 200 земаља. Двије трећине младих недовољне тежине живи у југоисточној Азији, махом у Индији.

Езати је рекао да подаци указују да би убрзо могло да се догоди да број дјеце с прекомјерном тежином пређе број оних чија је тежина недовољна.

Он посебно упозорава на ризик од преласка на лошу исхрану, уз повећање хране с јаким енергетским саставом, али сиромашном по хранљивим материјама.

Врло је мало програма и политике који покушавају да сиромашним породицама омогуће приступ здравој храни, као што су интегралне житарице и свеже воће и поврће, рекао је он у саопштењу уз студију.

Истраживачи Свјетске федерације гојазности упозоравају да ће глобални трошкови лијечења лошег здравља изазваног претјераном тежином, прећи 930 милиона фунти годишње од 2025. Гојазност појачава ризик од дијабетеса, кардиоваскуларних и других хроничних болести.

 Извор: Агенције