latinica  ћирилица
11/10/2017 |  11:08 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

У Мостару почеле 98. Шантићеве вечери поезије (ВИДЕО)

У Мостару су почеле 98. Шантићеве вечери поезије. Манифестација која се одржава у знак сјећања на једног од најчитанијих и најцјењенијих српских пјесника трајаће седам дана, а обухватиће књижевене вечери, позоришне представе и концерте.
Шантићеве вечери - Фото: РТРС
Шантићеве вечериФото: РТРС

Алекса Шантић и његово дјело несумњиво су један од симбола Мостара, а поруке из његовог стваралаштва актуелне су и данас. Зато је концепт овогодишње манифестације такав да обухвата различите видове умјетничког изражавања, али и уједињује низ покровитеља и различитих институција и Мостара и цијеле БиХ. 

"Желимо да наставимо Шантићеве поруке заједништва. Сви су препознали значај без обзира на вјеру и нацију", истакао је предсједник СПКД "Просвјета" у Мостару Радивоје Круљ.

"Алекса Шантић је обиљежио овај град", додао је градоначелник Мостара Алекса Шантић.

На пјесниковом гробу служен је помен и упаљене свијеће. 

"Ово је што можемо да урадимо, да се сјетимо Шантића, његујемо културу сјећања", изјавио је министар просвјете и културе у Влади Републике Српске Дане Малешевић.

Одржано је књижевно вече Владимира Пиштала, који је предствио свој нови роман о Иви Андрићу, "Сунце новог дана- писмо Андрићу" 

"Шантића волим и његов језик, нигдје радије не бих говорио о својој књизи него овдје", навео је књижевник Владимир Пиштало.

Седмодневним програмом "Шантићевих вечери поезије" планиран је, између осталог, солистички концерт Јована Колунџије, вече лауреата Шантићеве награде Пере Зупца, а вечерас у Мостару гостује Народно позориште Републике Српске с представом "Синови умиру први".