latinica  ћирилица
11/10/2017 |  10:59 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Кустурић: Нови хеликоптер стиже у Српску најкасније за осам мјесеци

Хеликоптерски сервис Републике Српске требало би најкасније за осам мјесеци да добије нови вишенамјенски хеликоптер, чиме ће унаприједити своје услуге, изјавио је директор овог сервиса Бобан Кустурић.
Бобан Кустурић (Фото:helikopterskiservisrs.com) -
Бобан Кустурић (Фото:helikopterskiservisrs.com)

Он је потврдио да је са италијанском компанијом "Леонардо С.П.А." потписан уговор о куповини хеликоптера, те да је вриједност уговора 9.336.600 КМ.

Наводећи да је Хеликоптерски сервис од. 1. јануара до 30. септембра ове године извео 29 медицинских транспорта, Кустурић је истакао да се са новим хеликоптером, који има савремену навигацијску опрему, знатно повећавају могућности извођења оваквих операција у сложенијим временским условима.

"С обзиром да је ријеч о ваздухоплову чији је капацитет пилот и седам путника, медицински транспорт, као једна од најзахтјевнијих операција, добија могућност проширења медицинског тима задуженог за збрињавање пацијената, чиме се знатно повећава ниво здравствене његе приликом вршења ових операција", рекао је Кустурић.

Он је додао да ће набавком хеликоптера са додатном опремом бити проширена и сарадња са Републичком управом Цивилне заштите, чиме ће бити у могућности да спремније одговоре на евентуалне елементарне непогоде.

Извор: СРНА