latinica  ћирилица
09/10/2017 |  21:38 | Аутор: РТРС

Отворен Фестивал омладинских позоришта Републике Српске

Представом бањалучког ДИС позоришта "Прича из Алеје кестена", у Костајници је вечерас отворен Фестивал омладинских позоришта Републике Српске у чијем ће такмичарском дијелу бити одиграно шест представа, углавном драма.
Драмски студио "Маске" Костајница (Фото: kostajnica.net) -
Драмски студио "Маске" Костајница (Фото: kostajnica.net)

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је отварајући Фестивал да ресорно министарство с пуним правом подржава рад аматерских позоришта која окупљају младе.

"Млади се на оваквим фестивалима друже и размјењују искуства. Из бављења аматеризмом изникли су многи познати глумци. Надам се да ће и овај фестивал некоме бити вјетар у леђа", истакао је Малешевић.

Он је нагласио да се сваке године избором неке друге локалне заједнице за домаћина фестивала шири позоришна умјетност у тим срединама.

"Треба похвалити ДИС позориште из Бањалуке које неуморно шири позоришну умјетност. На овај начин ствара се позоришна публика и у мањим срединама", каже Малешевић.

Костајничкој позоришној публици сутра ће се представити Омладинска сцена градског позоришта "Јазавац" из Бањалука са представом "Контролни".

Домаћин фестивала, Драмски студио М.А.С.К.Е. у сриједу, 11. октобра, одиграће представу "Драга Јелена Сергејевна".

Градско позориште Мркоњић Град извешће представу "Кући" у четвртак, 12. октобра, а Драмска сцена СПКД "Просвјета" Прњавор представу "Невидљиви" у петак, 13. октобра.

Такмичарски дио фестивала затвориће у суботу, 14. октобра, Драмски студио "Живко Десница" из Приједора који ће одиграти представу "Терапија".

Фестивал ће имати и занимљиве пратеће садржаје - представе за дјецу, округле столове, драмске радионице и бајковнице у којима ће глумци причати бајке и приче полазницима "Мале причаоне" и Клуба за дјецу "Кестенко".

Организатори су Народна библиотека "Невенка Станисављевић" и ДИС театар Бањалука, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске, пријатељ фестивала општина Костајница, а медијски покровитељ Радио Костајница.