latinica  ћирилица
09/10/2017 |  17:18 ⇒ 10/10/2017 | 10:32 | Аутор: РТРС

СНСД-ДНС: Суспендовати рад Суда и Тужилаштва БиХ на територији Српске (ВИДЕО)

На Мраковици је завршен састанак предсједништва ДНС-а и СНСД-а.
СНСД - ДНС - Фото: РТРС
СНСД - ДНСФото: РТРС

Предсједништва СНСД-а и ДНС-а закључила су данас да је циљ ове коалиције апсолутна побједа на општим изборима 2018. године.

Лидери СНСД-а Милорад Додик и ДНС-а Марко Павић рекли су новинарима након сједнице да би апсолутна побједа значила тријумф кандидата ових странака за предсједника Републике Српске, члана Предсједништва БиХ из Српске, већину у Народној скупштини и избор 10 посланика у Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Павић након данашњег састанка на Мраковици рекао како је задовољан данашњим састанком предсједништва ДНС-а и СНСД-а и да 20 година коалиционог дјеловања јасно говори о привржености овом виду сарадње и у будућности.

Додик је такође изразио задовољство заједничким радом коалиције СНСД-ДНС у посљедњих 20 година.

"ДНС и СНСД су се показали као стабилни коалициони партнери. Дјеловање које смо имали у посљедњих 20 година је добра гаранција за рад у будућности, а сличан састанак ћемо имати и са Социјалистичком партијом", рекао је Додик и подсјетио да је коалиција ове двије партије најдуготрајнија на Балкану.

Павић је рекао и како је заједнички став два предсједништва да је пресуда Орићу дубоко разочаравајућа и додао да је рад правосудних органа у БиХ за сваку осуду.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик након састанка рекао је како је задовољан коалиционим радом и да је коалиција СНСД-ДНС најдужа коалиција на Балкану.

- У наредних 30 дана анализираћемо односе ове двије партије у локалним срединама с циљем да они у будућносто буду још бољи, рекао је Додик.

Додик је најавио данас да ће предложити мјере којима би био суспендован рад Суда и Тужилаштва БиХ на територији Републике Српске.

"О тим мјерама ћемо разговарати са свим српским политичким представницима. Оне ће бити ригорозне након данашње ослобађајуће пресуде Суда БиХ команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу", рекао је Додик на Мраковици.

Предсједник Српске истакао је да све у БиХ мора бити враћено у уставне оквире.

На заједничкој сједници предсједништава СНСД-а и ДНС-а на Мраковици наглашено је да ће институције Републике Српске и њихов рад бити брањени свим средствима.

"Против смо блокаде Народне скупштине Републике Српске и насиља као начина политичког дјеловања. У Републици Српској постоји скупштинска већина која жели да ради, што по сваку цијену мора бити омогућено", рекао је новинарима Додик након заједничке сједнице предсједништава СНСД-а и ДНС-а.

Извор: РТРС/СРНА