latinica  ћирилица
09/10/2017 |  11:59 | Аутор: РТРС

Пахор жели да Хрватска призна арбитражу на миран начин

Словеначки предсједник Борут Пахор сматра да је арбитражну пресуду о граници са Хрватском потребно примијенити, при чему треба сарађивати са ЕУ и Хрватском.
Борут Пахор - Фото: Screenshot
Борут ПахорФото: Screenshot

Пахор је истакао да су двије државе арбитражним споразумом из 2009. године свој дугогодишњи спор ријешиле на миран начин и да ће Словенија настојати да се на миран начин проведе и одлука арбитара.

"То је могуће само у дијалогу с Хрватском и уз јасно очекивање да ће ЕУ подржати став да се то треба догодити у разумном року", навео је Пахор за Словеначку новинску агенцију, мање од двије седмице уочи предсједничких избора.

Он истиче да је улога ЕУ била "изузетна" и кад је он као тадашњи премијер 2009. године договарао арбитражни споразум с Хрватском у процесу њеног уласка у интеграцију, преносе хрватски медији.

"Словенија и Хрватска сада су заједно у ЕУ. То им омогућава да нађу начин за примјену пресуде арбитражног суда, јер је због заједничког чланства лакше наћи адекватна рјешења за живот људи на једној и другој страни границе", навео је Пахор.

Извор:СРНА