latinica  ћирилица
09/10/2017 |  11:34 ⇒ 14:54 | Аутор: РТРС

Вучић: Пресуда показала да "српска суза нема родитеља" (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић је оцијенио да ослобађајућа пресуда Насеру Орићу значи да ће Срби за правду морати да се боре сами, те позвао Србе да због те пресуде не изговоре ниједну горку ријеч против комшија Бошњака и поручио да истину ниједан суд неће моћи да сакрије.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

"Позивам Србе да због ове пресуде, као и послије оног што се мени догодило у Сребреници, не изговоре ниједну грчу ријеч против наших комшија Бошњака, да градимо пријатељство и будућност са њима. А, истину ниједан суд, ма како је скривао, неће моћи да сакрије", рекао је Вучић.

Он је истакао да његова улога као предсједника није да каже најстрашније могуће ријечи, јер је очигледно да животи Слободана Илића, Милутина Милошевића, Митра Савића нису вриједни као животи неких других људи.

"Јасно је да српска суза нема родитеља", рекао је Вучић новинарима у Београду, након састанка са европским комесаром за хуманитарну помоћ и управљање кризним ситуацијама Кристосом Стилијанидисом.

Он је додао да је јасно и да ће Срби морати да се за правду боре сами и да ће увијек само Срби бити оптуживани и да никада ни Рамуш Харадинај ни Орић неће бити криви.

"Ако је по њиховим судовима, никада нико неће бити крив за највећи број Срба који су страдали, а највише Срба страдало је на простору бивше Југославије, Срба и Бошњака", додао је Вучић.

Оцијенио је да ће Срби морати не да кукају, плачу или псују, него да се боре снажнијом економијом, својом већом снагом и јединством, већим радом.

"Да тај рад донесе плодове за будућност нашој дјеци, да не скривамо истину од наше дјеце, да тамо гдје смо за нешто одговорни - да то прихватимо, а тамо гдје су други одговорни - да о томе јасно и недвосмислено говоримо, али да гледамо у европску будућност Србије", закључио је Вучић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да судска одлука о ослобађању Орића поручује да се за злочине почињене над Србима не одговара.

- Има ли краја безобразлуку, понижењу и неправди према српским жртвама? Зар неко мисли да се тако може градити мир, стабилност и помирење у региону? - запитао је Дачић.

Дачић је рекао да никакав суд неће моћи да опере српску крв са руку Орића и других злочинаца, те да ће их казна стићи кад-тад.

Он је оцијенио за Танјуг да за разлику од Срба, ни муслимани, ни Хрвати, ни Албанци, нису спремни да се суоче са својим ратним злочинима.

Суд БиХ ослободио је данас првостепено команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да суд који је ослободио ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића није суд, него срамота правосуђа и људске заједнице, и велика пријетња миру.

"Суд који је у стању да доказаног ратног злочинца Насера Орића ослободи одговорности за убиство 3.500 Срба није суд већ срамота, али и велика пријетња миру и велика опасност", нагласио је Вулин.

Он је оцијенио да суд који је могао да ослободи доказаног злочинца и крволока, угрожава мир, безбједност, повјерење и помирење на цијелом Балкану.

Вулин очекује од међународне заједнице да сада покаже исту упорност и исту солидарност према српским мајкама Братунца и Подриња, какву је показивала према "Мајкама Сребренице".

"Да сада према српским мајкама Братунца и Подриња покаже исту солидарност и исту упорност да се њихове ране признају, да их неко утјеши, да им каже да ће правда стићи. Ако то не буду урадили, онда ће нам, нажалост, заувјек доказати да српске ране не боле баш никога и да црне мараме наших мајки нису никоме терет и нису никоме упозорење ни оптужба", рекао је Вулин.

Он очекује да ће међународна заједница сада искористити своју велику снагу коју има у БиХ и показати да је за помирење тако што ће бити кажњен Орић, ратни злочинац и доказани убица Срба, пренијели су београдски медији.

"Остаје само нада да је ово првостепена пресуда и да ће тамо негде у БиХ освета бити побјеђена, да ће правда надвладати политику, и да ће неко прихватити и разумети да крволоци и ратни злочинци морају да буду кажњени, па и кад се зову Насер Орић", рекао је Вулин.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио да је да је ослобађање команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића лоша вијест за кредибилитет институција БиХ и стабилност у региону.
Он је оцијенио да је пресуда донесена по принципу "кадија те тужи, кадија ти суди" и да представља тежак ударац за право и корак уназад у процесу помирења у региону.

"Двије деценије од окончања сукоба у бившој Југославији, у појединим државама проистеклим из тог рата довољно је да имате српско име и презиме да бисте по аутоматизму били проглашени злочинцем, али се упорно избјегава персонализовање кривице за страшне и масовне злочине почињене над Србима", рекао је Ђурић.

Он је поручио да ратни злочини не застаријевају и да ће правда бити задовољена кад-тад, а да Србија никада неће пристати на колективну амнестију оних који су наносили зло српском народу гдје год да су се та злодјела догодила.

Извор: СРНА