latinica  ћирилица
09/10/2017 |  07:34 ⇒ 22:37 | Аутор: РТРС

Званичници Српске са Човићем - евидентна парализа на нивоу БиХ (ВИДЕО, ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић оцијенили су данас да је евидентан потпуни застој и парализа на нивоу БиХ, гдје у Парламентарној скупштини нема јасне парламентарне већине.
Човић и Додик - Фото: РТРС
Човић и ДодикФото: РТРС

Додик и Човић рекли су новинарима након састанка у Бањалуци да су због тога у застоју и реформски процеси важни за европски пут.

Они сматрају да је на нивоу БиХ потребно усвојити и законе о акцизама.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је истакао да је циљ Републике Српске да БиХ дође до кандидатског статуса за чланство у ЕУ.

"Ја сам господина Човића упознао са стањем у Републици Српској. Српска боље стоји економски него претходних година. Степен задужења је мањи него за вријеме власти СДС и ПДП", додао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је политичка ситуацја стабилна и институцује Републике Српске нису угрожене.

Предсједаваћу Предсједништва БиХ Драган Човић истакао је да у Парламентарној скупштини БиХ постоји неколико тема које су проблематичне, а као примјер навео је Изборни закон БиХ. Још једном је потврдио како не постоји парламентарна већина на државном нивоу.

Подвукао је да је јако тешка политичка ситуација у БиХ, а посебно у ФБиХ односно у коалицији коју чине СДА, ХДЗ БиХ и СББ. Како каже, за неколико дана састаће се са предсједницима Србије и Хрватске како би се повезали инфраструктурни пројекти.

"Пресуда Орићу нас помало враћа уназад и сасвим сигурно ће изазвати негативну међусобну реторику", поручио је Човић, коментаришући данашњу ослобађајућу пресуду Насеру Орићу.

С хрватским чланом Предсједништва БиХ разговарали су у одвојеним сусретима предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и премијерка Жељка Цвијановић.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Српска заинтересована да БиХ испуни све своје обавезе на европском путу, али да ниједна од њих не лежи на Републици Српској, већ је то искључиви задатак власти на нивоу БиХ.

Разговор Цвијановић-Човић

"Власти на нивоу БиХ су показале како много воле да причају о Европи, реформама и кандидатском статусу, али је на практичном терену њихов резултат нула", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Цвијановићева је нагласила да је на данашњем састанку са предсједавајућим Предсједништва БиХ Драганом Човићем разговарала о три питања која су као кључна делегирана од Европске уније.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао са предсједавајућим Предсједништва Босне и Херцеговине Драганом Човићем о раду парламената у БиХ, међусобној сарадњи, испуњавању обавеза на путу европских интеграција, као и о другим актуелним политичким питањима.

Разговор Чубриловић-Човић

Чубриловић и предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић закључили су да не постоји ни једна препрека за расписивање јавног позива за избор извођача радова на изградњи моста преко Саве код Градишке што ће бити од посебног регионалног значаја.

Предсједник НСРС рекао је да постоји задовољавајућа комуникација међу парламентима у Босни и Херцеговини али да би сарадња могла да буде и боља, с циљем стварања повољнијег амбијента за инвестирање, јачање привреде и бржи развој.