latinica  ћирилица
08/10/2017 |  12:13 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Повлачењем Билећког језера изрониле куће, чатрње али и успомене (ВИДЕО)

Билећко језеро ове јесени има један од најнижих водстаја од постанка.
Билећко језеро - Фото: РТРС
Билећко језероФото: РТРС

Због суше, непрегледна водена површина се "повукла", а изронили су остаци кућа и насеља, која су потопљена кад је језеро настало, баш у ове дане, прије педесет година. Са кућама, окућницама, чатрњама изорниле су успомене и заборављени живот у долини ријеке Требишњице.

Онима који су се 1967.године исељавали са својих огњишта поглед на оронуле остатке, који су помолили из воде, још снажније оживљава сјећања и буди емоције које није лако исказати.

- Навиру емоције, тешко је о томе говорити, сјећања на красоту и љепоту, на најљепши дио Билеће и Републике Српске долина Требишњице, плодно тло, медитеранска клима и културно-историјско богатсво које је остало под водом, прича Видо Мишељић из села Мируше.

Око 1.200 људи понијело је оно што се понијети могло, жалећи за оним што остављају- виноградима, воћњацима, ораницама, окућницама. Завежљаје успомена нису развезали ни до данас. Старијим становницима Завођа и најава исељења била је за невјерицу, а на живот на неком другом мјесту нису се могли навићи. Неки су чекали, да вода дође до кољена да се предају и напусте своје куће.

Билећко језеро на свом дну крије читав један град, културно историјске остатке, велике вриједности, чак из ранохришћанског периода. Најмање четири цркве су остале под водом, а манастири Добрићево и Косијерево су измејштени на обале језера.

Најплоднија земља, вриједни домаћини, лијепа и успјешна омладина- тако и данас описују Завођане.

У мјестима у којима су почели нови живот, настојали су уградити дио оног пређашњег. Нису ријеткост називи трговина, кафана и слично по неким локалитима из долине Требишњице. Наредне године планирају окуљпање свих Завођана и поотмака, код манастира Добрићево, поводом 50 година од изградње бране Гранчарево. А ове јесени и чешће него раније, дођу до обала језера и траже бар наговјештај онога што је вода заувијек прогутала.