latinica  ћирилица
08/10/2017 |  10:52 ⇒ 12:00 | Аутор: РТРС

Упознајте Џекса, специјалисту за наркотике

Џекс, шест година стар црни лабрадор, службени је пас, специјализован за откривање наркотика и један је од четири пса Управе царина, тренираних да открију недозвољену робу.
Џекс, специјалиста за наркотике - Фото: РТС
Џекс, специјалиста за наркотикеФото: РТС

Џекс је "специјалиста" највише за откривање марихуане, хероина, кокаина, а како је за Танјуг рекао Владимир Чолаковић из Одсјека за царинску контролу и употребу службених паса Управе царина, може да осјети и таблете, као и стероиде.

Пас када открије наркотике, узнемири се и гребе, а може да се тренира и да сједне, али то се обично ради са псима који се обучавају за откривање експлозива.

Наравно, како каже, пас не смије да буде немиран када је експлозив у питању, а када се ради о дроги, пас се више узбуди.

Лабрадор Џекс иначе је у Србију дошао из Француске, гдје је прошао обуку од девет мјесеци, након које се "јавио на дужност" у српску Управу царина.

Испрва је команде Џексу, или можда боље рећи Жаку, давао на француском, прича Чолаковић, док га није "пребацио" на српски.

Џекс је иначе дружељубив пас, згодан је људима за рад, када се рецимо контролише аутобус пун људи, дјеце и ако га неко случајно нагази у тој контроли, он неће реаговати и зато је добро што је лабрадор, каже Чолаковић, јер да је неке друге расе, у том случају могао би да уједе.

"То је јако битно, јер пас не може да носи корпу док ради и мора да буде мирољубив. Џекс, који нам је дошао нам је као куче од годину дана, у августу пуни шест година, а иначе је код мене у кући и стално је са мном", каже Чолаковић.

Поред Џекса, Управа царина има још једног пса тренираног да открије наркотике, као и два пса обучена да открију цигарете, а који се тренутно налазе на обуци у Румунији и доћи ће у новембру.

Поред паса, Управа царина у борби против кријумчарења недозвољене робе и људи, користи и модерне мобилне скенере, којих има 10, затим располажу и једним фиксним скенером који је на аеродрому "Никола Тесла", а постоје и два скенера за контролу пртљага, те осам скенера за контролу течности.

Извор: Танјуг