latinica  ћирилица
07/10/2017 |  20:50 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Први снијег покрио дијелове Српске; У Србији проблеми у саобраћају (ВИДЕО)

Иако му календарски још није вријеме, снијег је забијелио поједине крајеве Српске.
Снијег - Фото: СРНА
СнијегФото: СРНА

Током ноћи и јутра, први снијежни покривач, падао је на истоку, у Сарајевско-романијској регији. У односу на Србију и Црну Гору гдје су поједина села остала без струје, а проблеми у саобраћају због снијега однијели и прве жртве, у Српској већих проблема није било.

Забијелила се Сарајевско-романијска регија! Са првим значајним снијежним покривачем у овој сезони пробудила се Јахорина. Првих 20 центиметара није створило проблеме, а саобраћај се одвијао успорено и без већих потешкоћа. Први центиметри снијега забијелили су и брда око Фоче и планински превој Рогој.

- Све службе су спремно дочекале први снијег, путеве су очистили у рекордном року. Иако има више од два мјесеца од званичног почетка зимске сезоне који је најављен за 14.12, Олимпијски ски центар је спреман за све временске услове и наставља са припремама, каже Бојан Чуповић, извршни директор за технику и ски стазе Олимпијског ски центра Јахорина.

Овако висок рани снијежни покривач, кажу, у Олимпијском ски центру гарант је добре сезоне која слиједи. Ипак метеоролози кажу, данашњи снијег неће се дуго задржати. Већ сутра и почетком наредне седмице слиједе нешто повољнији временски услови.

- Почетком идуће седмице јутра ће бити хладна и мјестимично тмурна са маглом и са мањом шансом за пљусак и краткотрајну кишу, углавном то ће бити током сриједе. Температура у незнатном порасту у односу на недјељу, пораст минималне и максималне температуре тек у другом дијелу седмице гдје ће температура у већини крајева прелазити 20 подиок целзиусове скале, поручује Драшко Рудан, метеоролог.

Уз исток Српске, бијели се и Запад Србије. Највише снијежног покривача пало је на Тари. Влажан снијег обарао је стабла, а страдала је и нисконапонска мрежа па су поједина села подно Таре, Златибора, Златара, Голије, Копаоника, Јавора и Мучиње остала без струје.

Већих проблема било је у саобраћају. Због снијега је затворен државни пут Ивањица – Преко Брдо, а лоши услови, влажан и клизав коловоз однијели су и прве жртве. Једно лице је страдало у директном судару аутомобила и минибуса.

Проблема је било и на Косову и Метохији, а бијелио се и сјевер Црне Горе гдје су поједини градови, попут Колашина, Плава, Гусиња и Бијелог Поља, остали су без струје. Херцег Нови и Будва нашли су се на удару олујних вјетрова. Снијег и први температурни минуси забијелили су и хрватске Врхове, Биоково и Завиждан.