latinica  ћирилица
07/10/2017 |  20:16 | Аутор: РТРС

Моћан савезник у борби против можданог и срчаног удара – банана!

Свакодневни унос банана и других намирница богатих калијумом може спречити срчани и мождани удар, тврде стручњаци након анализе најновијих истраживања.
Банане - Фото: илустрација
БананеФото: илустрација

Резултати истраживања којa су спровели стручњаци Универзитета у Алабами показали су да храна богата калијумом може зауставити смртоносне блокаде тако што неће допустити да се зидови артерија временом стврдну.

Научници су истраживања спровели на мишевима с високим ризиком од срчаних обољења након што су конзумирали високу количину масти. Након тога су мишеве хранили високим, нормалним и ниским нивоом калијума.

Артерије мишева који су уносили низак ниво калијума биле су много проблематичније.

С друге стране, код јединки које су уносиле веће количине калијума рјеђе је долазило до стврдњавања артерија. Такође, уочено је да су они мишеви који су храњени намирницама са већом количином калијима имали су мању крутост крвних судова.

Доктор Мајк Наптон из британског удружења које се бави истраживањем болести срца рекао је да су и недавне студије показале да недостатак калијума у организму узрокује стврдњавање артерија.

Научници вјерују да калијум има способност да регулише гене који одржавају флексибилност артерија.

Просјечан дневни унос калијума требало би да буде 3.500 милиграма, савјетују стручњаци. Осим банана, овај минерал заступљен је доста у спанаћу, парадајзу и кромпиру.

Извор: РТС, Independent.co.uk