latinica  ћирилица
07/10/2017 |  18:54 | Аутор: РТРС

Одбачена оптужница за злочине у Штрпцима

Апелациони суд у Београду одбацио је оптужницу тужилаштва за ратне злочине против пет бивших припадника Војске Републике Српске због мучења и убистава 20 путника из воза у Штрпцима 1993, па је њихово кривично гоњење привремено стопирано.
Београд: Апелациони суд - Фото: ТАНЈУГ
Београд: Апелациони судФото: ТАНЈУГ

Портпарол суда Мирјана Пиљић рекла је да је оптужница одбачена, јер је није поднио овлаштени тужилац иако је 31. маја ступио на функцију нови тужилац за ратне злочине /Снежана Станојковић/, наводи "Н1".

"Апелациони суд сматра да су испуњени законски услови да се донесе формално рјешење због околности које привремено спречавају кривично гоњење", рекла је Пиљићева.

Она је додала да ово рјешење није сметња за каснији наставак кривичног поступка, ако се отклоне процесне сметње.

Оптужница је подигнута против Гојка Лукића, Љубише Васиљевића, Душка Васиљевића, Јована Липовца и Драгане Ђекић због сумње да су, као саизвршиоци, 27. фебруара 1993. године починили ратни злочин над цивилима у мјестима Штрпци, Прелово и Мушићи у БиХ.

На терет им је стављена отмица и убиство 20 путника несрпске националности из воза који је саобраћао на релацији Београд-Бар.

Оптужницу је у мају је потврдило Одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду.

Недавно је из истих разлога била одбачена оптужница за Сребреницу, а након што је нови тужилац поднијела захтјев за наставак кривичног поступка сметње за наставак суђења су отклоњене и очекује се заказивање суђења.

Извор: Срна