latinica  ћирилица
07/10/2017 |  12:31 ⇒ 17:13 | Аутор: РТРС

Снијег донио проблеме региону (ФОТО)

У Србији је снијег пао на Златибору, на Тари, у долини ријеке Лим, у Пријепољу, Новој Вароши, ужичком крају и на граници са Црном Гором, те је узроковао проблеме у снабдијевању електричном енергијом и у одвијању саобраћаја.
Снијег у Србији - Фото: ТАНЈУГ
Снијег у СрбијиФото: ТАНЈУГ

Највише снијега, до 30 центиметара, пало је на Тари, у Новој Вароши око 10 центиметара, на превоју Јабука, према граници са Црном Гором око 20 сантиметара, а на Златибору до једног центиметра, јавила је Радио-телевизија Србије.

Саобраћај на превоју Јабука повремено је у прекиду због шлепера и аутобуса који су се заглавили на неколико мјеста спречавајући пролазак осталих возила.

У селима Девићи, Остатија и Оцртен на Голији висина снијега достиже 30 центиметара, па је више од 1.000 људи без струје.

- Снијег, као усред зиме, почео је да пада током ноћи, а пошто је влажан, под његовим теретом се ломе гране. Непроходни су и поједини путеви, а струје нема у Девићима и још неколико села у том крају - рекао је Микан Васиљевић из села Мланча.

Због снијега је обустављен саобраћај на путном правцу Ивањица-Преко Брдо. Екипе путара су на терену и раде на чишћењу коловоза, наводе из "Путева Србије", те поручују да ће јавност благовремено бити обавијештена о нормализацији саобраћаја на овом путном правцу.

На Копаонику је у 10.00 часова измјерено минус два степена Целзијусових, а нападало је око 20 центиметара снијега.

Снијег у Србији (Фото: Б92)

Сјеница је данас остала без струје и воде због квара на електричним водовима, узрокованог снијегом који је нападао у овом мјесту.

- Покидано је доста далековода, па су тренутно пола града и скоро сва околна села без струје. Хаварија је настала због великог снијега и у овом тренутку није познато када ће се стање нормализовати - рекли су у диспечерској служби електродистрибуције.

У Сјеници је јутрос измјерено осам сантиметара сњежног покривача, а на Радишића брду у општини Сјеница, 22 сантиметра, јавио је радио "Сто плус" позивајући се на информације у сјеничкој електродистрибуцији.

Снијег отежава саобраћај на ширем подручју Косова и Метохије, па се возачима препоручује да избјегавају путне правце према Црној Гори преко планинских превоја и путеве од Призрена према Драгашу и Штрпцу, саопштено је из министарства инфраструктуре самопроглашеног Косова.

Ким: Снијег отежава саобраћај (Фото: СРНА)

На подручју општина Драгаш, Штрпце, те на превоју Руговска клисура, на путу Пећ-Рожаје преко Куле и Чакора снијег је нападао петнаестак центиметара. Из саобраћајне полиције наводе да су сви путни правци проходни, али се возачима савјетује да обавезно прилагоде вожну условима пута и да не крећу на пут без зимске опреме.

Без струје градови на сјеверу Црне Горе

Градови на сјеверу Црне Горе остали су без струје због квара на електро-мрежи, које је узроковао снијег, а у прекиду је и саобраћај преко планинског превоја Јабука, између Пљеваља у Црној Гори и Пријепоља у Србији. Без напајања електричном енергијом су Колашин, Плав и Гусиње, те један број корисника приградског подручја општине Бијело Поље, саопштили су из Црногорског електродистрибутивног система.

Из ЦЕДИС-а наводе да је до проблема у електродистрибутивној мрежи на сјеверу Црне Горе дошло усљед синоћњег невремена праћеног снијегом и јаким вјетром, те да су екипе на терену и раде на отклањању квара.

Застој на путу од Пљеваља према Пријепољу узроковали су шлепери и камиони, а саобраћајна полиција ради на нормализацији саобраћаја и апелује да возачи буду опрезни. Преко превоја Јабука има више од 20 центиметара снијега.

Снијег пада у Беранама, Андријевици, Колашину, те цијелом полимском крају

Истовремено, градови на црногорском приморју, посебно Херцег Нови и Будва, су на удару олујних вјетрова јачине и до 120 километара на час.

Снијег на Биокову и Завижану, температура испод нуле

Први овогодишњи снијег пао је на Биокову и на Завижану у Хрватској, а температура ваздуха спусила се испод нуле.
Снијег је пао на највишем биоковском врху Светом Јури, гдје је измјерен минус један степен Целзијусов, што је била најнижа температура ваздуха која је јутрос измјерена у Хрватској.

На Завижану, највишем врху на Велебиту, пало је пет центиметара снијега, јавили су хрватски медији.

Извор: СРНА