latinica  ћирилица
07/10/2017 |  07:55 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

У Старој цркви у Сарајеву литургија поводом празника Св. Текле (ВИДЕО)

У Старој цркви Светих архангела Михаила и Гаврила на Башчаршији у Сарајеву, митрополит дабробосански Хризостом, са свештеницима и ђаконима, служио је Свету архијерејску литургију поводом православног празника Свете првомученице Текле.
Сарајево - литургија у Старој цркви - Фото: РТРС
Сарајево - литургија у Старој црквиФото: РТРС

Литургијским слављем прославља се ова велика светитељка чија се Света десна рука већ вијековима чува у Старој цркви.

Митрополити Хризостом рекао је да да је Света Текла прва хришћанска мученица и да се сматра равном апостолима.

- Света Текла широм васељене прославља се као првомученица, као чудотворка, као исповједница, као она која је заједно са светим апостолима проповиједала ријеч Божију широм Блиског истока и чинила чуда - подсјетио је митрополит Хризостом, додавши да је због тога СПЦ вијековима слави као ону која је прославила Бога.

Света Текла је прва хришћанска мученица, прва жена која је мученички срадала у мјесту Малула /Сирија/, гдје се данас налази манастир посвећен њој.

У Старој цркви се налази Десна Рука Свете Текле коју је из Антиохије донио Свети Сава 1233.године, а патријарх српски Арсеније Четврти Јовановић је 1730. године поклонио Старој цркви у Сарајеву из захвалности за обилну помоћ намијењену опстанку Пећке патријаршије под Османском владавином.

За вријеме Другог свјетског рата нацисти су покушали да је однесу, међутим, усташа који је понио Свету Десницу из цркве умро је на излазу из црквеног дворишта. Након тога сличну крађу није нико покушао.