latinica  ћирилица
06/10/2017 |  21:59 ⇒ 22:01 | Аутор: РТРС

"Добили смо Нобела? Шалите се?" (ВИДЕО)

Извршна директорка ИЦАН Беатрис Фин рекла је да је позив, који је добила уочи саопштења о добитнику Нобелове награде за мир, протумачила као добронамјерну шалу.
ИЦАН - Фото: Screenshot
ИЦАНФото: Screenshot

Финова, како каже, није вјеровала да је Међународна кампања за забрану нуклеарног оружја добила Нобела све до момента када је име групе изговорено на званичном мјесту у Ослу, престоници Норвешке.

Она истиче да награда шаље поруку свим државама са нуклеарним арсеналом и свим државама које се ослањају на нуклеарно оружје за безбједност, да је то неприхватљиво понашање.

"Не можемо пријетити неселективном покољу стотина хиљада цивила у име безбједности. Тако се не гради безбједност", навела је Финова.

Према ријечима предсједника норвешког комитета за Нобелову награду Берита Рејса Андерсена, Финова је на крају била одушевљена вијестима да је њена организација добила Нобелову награду за мир.

Рад ИЦАН-а подржали су многи, укључујући и бивше добитнике Нобелове награде за мир - Дезмонда Тутуа, далај-ламу, Џоди Вилијамс, поред тога и славни музичар Херби Хенкок, играч крикета Ијан Чепел, глумци Мартин Шин и Мајкл Даглас, Јоко Оно...

Организацију је новембра 2012. године јавно хвалио и тадашњи генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун.

Извор: Танјуг