latinica  ћирилица
06/10/2017 |  20:26 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Вулин-Доскоцил: Војна неутралност је најбоље рјешење

Министар одбране Србије Александар Вулин и министар одбране Аустрије Ханс Петер Доскоцил сагласили су се на састанку у Бечу, да је за министарства Србије и Аустрије војна неутралност најбоље рјешење.
Састанак Александра Вулина и Ханса Петера Доскоцила - Фото: СРНА
Састанак Александра Вулина и Ханса Петера ДоскоцилаФото: СРНА

Вулин који је у Бечу дочекан уз највише војне почасти рекао је да је војна неутралност једино рјешење, које гарантује вођење самосталне спољне и унутрашње политике, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"То гарантује да ћете моћи да развијате своју земљу, војску онако како мислите да треба. Управо због тога наше двије земље имају о чему да разговарају, имају слична искуства и имају сличан поглед када су у питању најважнији изазови у модерном свијету", истакао је Вулин.

Наводећи да се Аустрија и Србија суочавају са сличним изазовима, међу којима је и мигрантска криза, Вулин је навео да је на састанку разговарано о томе како да Србија и Аустрија заједно боље контролишу посљедице мигрантске кризе.

"Разговарано је о томе како да сарађујемо на размјени информација и како да кроз техничку помоћ, коју нам је обећало Министарство одбране Аустрије боље контролишемо нашу границу и на тај начин спречавамо нелегалне миграције", рекао је Вулин.

Говорећи о посљедицама мигрантске кризе, Вулин је нагласио да уколико ЕУ не буде имала јединствен приступ, који је неопходан и Аустрији и Србији, биће веома тешко да ЕУ за себе каже да је организована политичка група и неће бити у стању да пружи одговор на проблеме мигрантске кризе.

Вулин је рекао да је са аустријским колегом договорио да министарства одбране Србије и Аустрије потпишу нови споразум из области одбране и на тај начин још једном потврде добру сарадњу између двије војске, која је на добробит два народа и двије земље, као и на добробит читаве Европе.

Он је захвалио Аустрији на улози војске у саставу Кфора на Косову и Метохији, те поновио да је за Србију апсолутно неприхватљиво смањивање броја припадника Кфора, политичког утицаја Унмика, као и успостављање војске на простору Космета, јер само Кфор може да буде оружана снага и нико други.

Вулин и Доскоцил потписали су и протокол о донацији 30 двогледа за ноћно осматрање намијењених снагама Србије ангажованим на обезбјеђењу државне границе и спречавању илегалних прелазака миграната.

Раније данас Вулин је положио вијенац на Споменик борцима против фашизма на Централном гробљу у Бечу.

Извор: СРНА