latinica  ћирилица
06/10/2017 |  19:11 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

ИД први пут позива жене у борбу

Терористичка организација Исламска држава први пут је позвала жене на помоћ џихадистима у борби након губитка територија у Сирији и Ираку, а аналитичари упозоравају да је то "забрињавајући потез који би могао имати глобалне посљедице".
Жене џихадисти (Фото: indiatvnews.com) -
Жене џихадисти (Фото: indiatvnews.com)

У новом издању часописа на арапском језику, терористи су поручили женама да имају "обавезу да учествују у физичком џихаду".

"Данас, у контексту рата против Исламске државе, постало је потребно да муслиманке испуне своју дужност у свим подручјима и подрже муџахедине у борби. Жене се морају припремити на одбрану своје религије жртвовањем за Алаха", стоји у чланку.

У том тексту се наводи да су се жене бориле током "исламског златног доба и да је пророк Мухамед имао жене у пратњи". ИД је до сада бранио женама да се укључују у борбу, а наговарао их је на брак са џихадистима, те ширио пропаганду рађања дјеце ради ширења популације ИД.

ИАналитичар Међународног центра за проучавање радикализације и политичког насиља Чарли Винтер изјавио је за Индепендент да ИД-ов позив женама на борбу показује "невиђену промјену":

"Ово је заиста највећа промјена до сада и пуно говори о томе што ИД тренутно мисли о својој организацији. Објавом овог чланка су имплицитно признали да се џихад од сада води као одбрамбени рат, а то је огромна ствар".

Љетос је евидентирано неколико напада жена самоубица у Ираку, а америчка коалиција објавила је статистику према којој ИД више нема довољно мушких бораца у Сирији и Ираку.

Винтер наводи да још увијек нема доказа о женама у редовима ИД на ратиштима, али страхује да би такав позив могао имати глобалне посљедице и утицај на присталице џихадиста у свијету.

Извор: Агенције