latinica  ћирилица
06/10/2017 |  18:51 ⇒ 18:52 | Аутор: РТРС

Оптужница против Делимустафића, 38 физичких и осам правних лица

Тужилаштво Кантона Сарајево подигло је оптужницу против Алије Делимустафића, ратног министра унутрашњих послова тзв. Републике БиХ, и још 37 физичких, те осам правних лица обухваћених истрагом у предмету "Правда".
Хапшење Делимустафића -
Хапшење Делимустафића

Оптужница терети осумњичене за организовани криминал, злоупотребу положаја или овлаштења, повреду закона од стране судије, прање новца, фалсификовање исправе, превара и помоћ починиоцу након извршеног кривичног дјела.

Према наводима оптужнице, Делимустафић је од 2009. до 2016. године организовао криминалну групу која је, између осталог, незаконито књижила и препродавала некретнине углавном умрлих особа на подручју Кантона Сарајево.

У судским поступцима које је водила судија Лејла Фазлагић Пашић, некретнине са умрлих књижене су на чланове организације и родбину, а потом су склапањем уговора продаване трећим особама.

Почињењем поменутих кривичних дјела осумњичени су стекли противправну имовинску корист већу од 10 милиона КМ.

Из Тужилаштва Кантона Сарајево наводе да су у овој системској корупцији уз Делимустафића, учествовали судија, тужилац, осам адвоката, судски вјештак, нотар, замјеник директора Агенције за форензичка испитивања БиХ, општински службеници, судски курири и директори предузећа.

Тужилаштво је уз оптужницу предложило Кантоналном суду продужење притвора Делимустафићу, а затражено је и одузимање имовинске користи која је стечена почињењем наведених кривичних дјела.

Лејла Фазлагић Пашић није оптужена будући да није изручена БиХ, као ни Јусо Шкријељ и још пет лица која су недоступна органима гоњења.

Извор: СРНА