latinica  ћирилица
06/10/2017 |  18:18 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Бањалучка берза поново атрактивна власницима ваучера и акционарима (ВИДЕО)

Бањалучка берза, власницима ваучера и акционарима, поново је постала атрактивна. Вријеме остављено Инвеститицоним фондовима за отварање полако истиче, па су први изашли на берзу. И вриједност акција тиме је порасла, јер су, умјесто по тржишној, фондови обавезни да улагаче исплате по знатно већој - књиговодственој вриједности.
Бањалучка берза - Фото: РТРС
Бањалучка берзаФото: РТРС

Шта ове промјене значе власницима ваучера, и како ће реаговати тржиште?

Некада власници ваучера, потом акционари затворених фондова данас - улагачи. Измјеном Закона о инвестиционим фондовима измијењена је и тржишна снага власника некада готово безвриједних хартија од вриједности. Поједностављено, власник 20 акција неког фонда, стечених ваучерима, преобликовањем фонда новим Законом, постао је власник 20 удјела. А ових дана удјеле је могуће на берзи продати. Фондови су полако почели да се отварају, а међу првима, још јуче, Цептер и Кристал фонд.

"Цијене се још увијек формирају и данас су на нивоу оних које су биле прије отварања. Вјероватно како се буде приближавало отварање да ће се та нека цијена приближавати тој нето вриједности коју ми објављујемо на нашем и сајту Бањалучке берзе", истакао је извршни директор Друштва за управљање инвестиционим фондовима "Кристал инвест" Ненад Томовић.

Нето, односно књиговодствена вриједност улога у прве двије године отварања фондова поново неће бити у потпуности исплаћена. Закон о инвестиционим фондовима, како би на неки начин заштитио друштва, предвидио је пенале за оне који пожуре са продајом. 

"Они који буду жељели да изађу прве године, наплаћиваће им се 20 одсто од вриједности удјела и та имовина остаје у фонду, у другој години 10 одсто од вриједности, према томе, тек након двије године, они ће добити пуни износ они ће добити пуни износ вриједности", додао је Томовић. 

У сваком случају чак и након затварања, улоге ће бити могуће продати и то помоћу брокера, али тада ће цијена бити слична оној прије трансформације фондова. Они који одлуче продати своје улоге у периоду отварања, потребно је да фонду поднесу захтјев за откуп.

"У том тренутку предвиђено је конкретно за 'Цептер инвест фонд' и за'Кристал инвест' 15 дана када је потребно да сви власници удјела упуте своје захтјеве за откуп и уз одређену документацију која је објављена на веб страници друштва које управља са тим фондом", каже директор брокерског друштва "Еуроброкер" Борис Мајсторовић.

Како ће на ово све реаговати тржиште? Економисти кажу, дефинитивно би могло доћи до гашења појединих фондова, јер је вриједност већине акција прецијењена. Наиме, сваки фонд од акција којима расоплаже, а чију је вриједност предимензионирао, годишње је убирао 3 одсто. Сада, када треба исплатити улагаче по тој, предимензионираној цијени, природно је, кажу економисти, да су калкулације дошле на наплату.

ТО8 ПРЕДРАГ ДУДУКОВИЋ економиста
(“Постоји велика опасност за фондове. Може се десити да из оног здравог дијела фонда они ће порати исплаћивати вриједност акција и може се десити да имамо један здрави, један лоши и да тај здрави дио буде нарушен баш због тих исплата.”)

ОФ5 Ипак, упркос овим новостима, није очекивати да ће хиљаде грађана Српске који имају удио у неком од 12 инвестиционих фондова похрлити да их уновче. Разлог таквој ситуацији и релативној незаинтересованости за хартије од вриједности могла би се, кажу стручњаци, исчитати и из чињенице да је “ваучер приватизацијом” тржиште значајно проширено. С друге стране финансијска писменост, пропорцијално тим догађајима није расла, а и додатно је стављена по страну економском кризом 2008. и значајним падом повјерења у Бањалучку берзу.