latinica  ћирилица
06/10/2017 |  18:14 ⇒ 07/10/2017 | 10:16 | Аутор: РТРС

Лидери опозиције поднијели кривичну пријаву против директора "Службеног гласника"! (ВИДЕО)

Предсједници СДС-а Вукота Говедарица, ПДП-а Бранислав Бореновић и НДП-а Драган Чавић предали су, бањалучком Окружном тужилаштву, кривичну пријаву против директора "Службеног гласника Републике Српске" Драгана Веселиновића.
Опозиција, предаја пријаве - Фото: РТРС
Опозиција, предаја пријавеФото: РТРС

У пријави су навели да је одговоран због необјављивања одлука у вези са одржавањем референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. Веселиновић на оптужбе кратко одговара: Све сам радио према закону!

Драган Веселиновић незаконито је одбијао да у "Службеном гласнику" објави Одлуку о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ и Одлуку о саставу Комисије за спровођење референдума, рекли су након предавања кривичне пријаве лидери опозиције. Истичу да није имао право да одуговлачи након што је за те акте гласала већина народних посланика.

"Особа која је свјесно опструисала објаву одлуке у Службеном гласнику је дерогирала уставну улогу НСРС", каже предсједник НДП-а Драган Чавић.

Предсједници највећих опозиционих странака траже да Суд утврди да ли је Веселиновић, како су рекли, имао и политичке притиске да учини ово кривично дјело

"Господин Веселиновић ће морати да објасни због чега је двије године одлуку скривао негдје у просторијама Службеног гласника", поручио је предсједник СДС-а  Вукота Говедарица.

"Мислим да је овде велика одговорност на Тужилаштву. Ми имамо врло негативно искуство кад је ријеч о пријавама, јер знате да смо их предали седам и у сваком предмету је донесена одлука о неспровођењу истраге". рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Веселиновић одговара да је спреман све своје поступке објаснити пред Владом која је основала Службени гласник, али и пред Судом ако буде потребе.

"Могу рећи да нисам узнемирен и да сам посао радио савјесно и одговорно у складу са законом који регулише рад Службеног гласника", истакао је директор "Службеног гласника Републике Српске" Драган Веселиновић. 

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић тврди да је руководство највишег законодавног органа Српске испоштовало све законом прописане процедуре.

"Руководство и Скупштина су урадили све како закон и пословник налажу а право опозиције је да се за своје циљеве боре како год мисле да треба", додао је предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

Одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ Народна скупштина је усвојила у јулу 2015. У Службеном гласнику објављена је у септембру ове године.