latinica  ћирилица
06/10/2017 |  16:09 ⇒ 07/10/2017 | 12:27 | Аутор: РТРС

НСРС о војној неутралности Српске - 17. октобра (ВИДЕО)

Колегијум Народне скупштине заказао је, за 17. октобар, редовну сједницу парламента, на којој би требало да буде разматран Приједлог резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске.
Колегијум НСРС - Фото: РТРС
Колегијум НСРСФото: РТРС

Дневни ред, са 19 тачака, подржали су посланици владајуће већине, док је опозиција била против, тврдећи да нема услова за одржавање сједнице. Најављују Захјев за оцјену уставности аката усвојених на прошлој, како тврде, нелегалној сједници.

Скупштинска већина одговара – мањина нема право да опструише рад парламента, и да тврди да 52 посланика немају легитимитет.

Камен спотицања поново је Извјештај Главне службе за ревизију о консолидованом финансијском извјештају. Прошли пут инсистирали су да буде на дневном реду, овај пут, када је уврштен, гласали су против дневног реда. И то образлажу писмом разријешеног главног ревизора Душка Шњеготе у којем скупштину обавјештава да његов мандат престаје да важи 12. октобра.

"Службе за ревизију неће бити два, три мјесеца. Нема ко поднијети извјештај у парламенту", рекао је предсједник и посланик НДП-а Драган Чавић.

"Шњеготи истиче мандат 12. октобра, данас је шести- До истека он ће, по закону, именовати неког из своје службе да представи извјештаје", одговара Шеф клуба посланика СНСД-а у НСРС Радован Вишковић.

То је за опозицију тек дио разлога због чега тврде да нису испуњени услови за засједање по предложеном дневном реду. Инсистирају на поштовању Устава, закона и Пословника и упозоравају да из Владе још нису добили све одговоре на постављена питања. У салу ће се вратити 17. октобра, али остаје нејасно блокада Парламента поново опција.

"У овом парламенту ће се поштовати Устав. У овом парламенту ће се поштовати закони и у овом парламенту ћемо учинити све да тако буде. А шта ћемо ми радити, видјећете", поручио је посланик и предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

На поштовању ових аката инсистира и владајућа већина. Спремни су да о свим темама разговарају са опозицијом, али, како кажу, у складу са позитивним прописима, а не њиховим уцјенама. 

"Мислим да сви морамо бити свјесни чињенице да се мора омогућити несметан рад Народне скупштине и да нико нема право да омета тај рад", истакао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

"Све док постоји скупштинска већина, а она постоји, она је стабилна, имамо довољно посланика, ми ћемо радити у складу са Пословником и са законима", додао је Шеф клуба посланика СНСД-а у НСРС Радован Вишковић.

Скупштински колегијум, под тачком разно, тумачио је и Пословник и утврдио да је на прошлој сједници, прекршен само спречавањем несметаног рада Парламента. Упркос томе, опозиција тврди да је Пословник прекршио и предсједник скупштине, изрицањем мјере њиховог удаљавања са сједнице, без изјашњавања посланика. 

"Ми и даље инсистирамо да се утврди одговорности ко, како и на основу којег акта је позвао униформисану полицију која је физички спријечила народне посланике да обављају своју дужност?", и даље се пита посланик и предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

У намјери да, због присуства додатних снага полиције, поново упере прст у Чубриловића није их спријечио ни допис који је скупштина упутила МУП-у 12. септембра. 

"Полиција је увијек присутна када ради Народна скупштина. И полиција се увијек обавјешатава, као што ће бити и данас обавијештена да се одржава у то и то вријеме скупштина", одговорио је Чубриловић. 

Управо ће парламент и МУП бити у фокусу опструкција и политичког рата опозиције са републичким институцијама, сматра потпредсједник скупштине Ненад Стевандић. Тренутно су, каже, мање угрожени предсједник Републике, премијерка и РТРС.

"Нелогично је да се прво тражи да буду разматрани ревизорски извјештаји и интерпелација, а када се ово стави на дневни ред опозиција позива да се сједница не одржи, јер сматрају да нема услова". каже потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

И у ДНС-у сматрају да ће опозиција наставити опструкцију рада Скупштине. Упозоравају – то је ванинституционално.