latinica  ћирилица
06/10/2017 |  15:33 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

Синдикат управе позива на измјене Закона о платама

Синдикат управе Републике Српске позива Владу Републике Српске да због немогућности примјењивања Посебног колективног уговора за органе управе у Српској приступи измјени или доношењу новог закона о платама за запослене у органима државне управе, рекао је предсједник Синдиката управе Божо Марић.
Бањалука: Синдикат управе - прес - Фото: СРНА
Бањалука: Синдикат управе - пресФото: СРНА

Марић је појаснио да је тренутно начин зараде државних службеника регулисан "lex specialisom", односно Законом о платама који није усклађен са системским законом - Законом о раду.

"Имамо проблем и да у служби за заједничке послове не можемо да примијенимо одређене одредбе које смо дефинисали путем Посебног колективног уговора, а чије је право утемељено Законом о раду, што се односи на увећање плате за отежане услове рада", изјавио је Марић у Бањалуци.

Он је рекао да је Синдикат управе Републике Српске данас одржао сједницу Предсједништва на којој је усвојен и закључак којим се позивају сви градоначелници и начелници у Српској да у складу са чланом 13 Закона о службеницима и намјештеницима у јединицама локалне самоуправе са синдикалним организацијама приступе потписивању појединачног колективног уговора.

Марић је истакао да је и чланом 39, став пет, Устава Републике Српске јасно дефинисано да се радницима у Српској плате исплаћују на основу закона или колективног уговора.

"Према нашим информацијама у већиних локалних заједница градоначелници или начелници су једнострано донијели Правилник о платама, што је у супротности са Законом о локалној самоуправи и са Законом о службеницима и намјештеницима у јединицама локалне самоуправе и није у складу са Посебним колективним уговором за запослене у јединицама локалне самоуправе", рекао је Марић.

Он је навео да је на претходној сједници донесена нова одлука о прикупљању и расподјели чланарине, те позвао све послодавце код којих је организована синдикална организација, која је организациони дио Синдиката управе Српске, да поштују одлуке надлежног органа Синдиката управе када је ријеч о прикупљању и уплати чланарине синдикалних организација.

Марић је подсјетио да је Синдикат управе у августу покренуо иницијативу за оцјену уставности и законитости Статута Савеза синдиката Републике Српске, након чега је на позив предсједника Савеза синдиката Републике Српске Ранке Мишић одржан састанак на којем је разговарано о реформи Савеза синдиката Републике Српске.

"Републички одбор Синдиката управе данас ће именовати пет чланова који ће чинити радну групу Савеза синдиката, који укупно броји 10 чланова. Свих осталих 14 гранских синдиката даће пет чланова како би дошли до најбољег рјешења и покушали да сачувамо Савез синдиката Републике Српске", додао је Марић.

Извор: СРНА