latinica  ћирилица
06/10/2017 |  15:33 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Обиљежено 25 година Савеза слијепих Српске (ВИДЕО)

Побољшање социјалног статуса и материјалне ситуације и равноправно укључивање у друштво најзначајнија су питања и проблеми са којима су суочена слијепа и слабовида лица, поручено је поводом обиљежавања 25 година Савеза слијепих Републике Српске.
Савез слијепих - 25 година - Фото: РТРС
Савез слијепих - 25 годинаФото: РТРС

Премијерка Жељка Цвијановић поручила је да је Влада опредјељена за сарадњу са организацијама и удружењима лица са инвалидитетом ради побољшања њиховог материјалног статуса.

Проблеми слијепих лица су бројна, од егзистнцијалних до социјалних права и равноправног учешћа у друштву, каже Јовица Гњатовић који је слијеп од рођења. Додаје, да у посљедње вријеме има помака.

"Ја бих овом приликом замолио људе који су на позицијама да доносе одлуке о томе да увијек имају разумијевања да смо ми слијепи ту", рекао је члан Савеза слијепих Републике Српске Јовица Гњатовић.

"Највећи проблеми су егзистенцијални", додао је предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић.

Премијерка Српске истиче, да је Влада посредством Фонда за запошљавање и професионалну рехабилитацију лица са инвалидитетом постигла добре резултате. 

"Ми смо за запошљавање посредством Фонда издвојили 5,5 милиона КМ, а око 25 милиона КМ обезбијеђено је за рефундирање трошкова послодавцима који су запослили лица са инвалидитетом", истакла је Цвијановићева.

Влада је формирала радну групу која би требало да унаприједи положај лица са инвалидитетом. 

"Групу чине четири министра. представници ФЗО и Фонда ПИО", навео је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић.

Савез слијепих данас чини 22 локалне организације са око 2.000 чланова широм Српске.