latinica  ћирилица
06/10/2017 |  15:27 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Почели "Октобарски правнички дани" (ВИДЕО)

У организацији Удружења правника Републике Српске и бањалучког Правног факултета, а под покровитељством Владе Републике Српске, почело је 14. савјетовање "Октобарски правнички дани". Ове године учествује више од 500 правника из Републике Српске, региона и Европе.
Правнички дани - Фото: РТРС
Правнички даниФото: РТРС

Свакоме дати право које му припада – настојали су још Латини кроз идеал правде. Задовољити правду у комплексном правном систему ентитета, Брчко дистрикта и државе БиХ, изазов је правницима ових простора. 

"Ово је право вријеме да отворимо причу о неким питањима, о даљем развоју правног и уставног система, да гајимо и његујемо културу дијалога и расправе и да упутимо поруке и закључке", рекао је декан Правног факултета Универзитета у Бањалуци Жељко Мирјанић.

"Обезбједити одговарајућу заштиту људских права, веома тешко, пратити праксу Европског суда, Уставног суда и то примјењивати од стране судова у БиХ постаје све више деликатан задатак", изјавио је судија Уставног суда БиХ др Миодраг Симовић.

Закључке, препоруке и одлуке са овог скупа, највише законодавно тијело Српске радо користи при изради закона. Посебну пажњу обраћају на законе који се односе на усклађивање са европским директивама и европском праксом.

"Без обзира на комплексност и уређење саме државе и законодавство које примјењујемо, мислим да до сада Народна скупштина није ни у једном случају направила неку грешку која би могла да кошта и Републику Српску и грађане Републике Српске", истакао је  предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Првог дана Савјетовања промовисана је књига "Бесједе – прилог афирмацији науке и умјетности" академика професора доктора Рајка Кузмановића. У току Савјетовања биће организован "Правнички час" посвећен Марку Арсовићу, угледном правнику, судији , министру и адвокату, „Правничко вече“ за учеснике савјетовања и друге активности.