latinica  ћирилица
06/10/2017 |  13:53 | Аутор: РТРС

Мирјанић: Убрзати кредите за пољопривреднике

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић разговарао је данас са представницима НЛБ банке Бањалука о убрзању и поједностављењу процедура за пласман кредита за пољопривреднике из кредитне линије Фонда "Партнер".
Стево Мирјанић - Фото: РТРС
Стево МирјанићФото: РТРС

Кредите за пољопривреду из Фонда "Партнер", који је формиран при Министарству, а чији је циљ подстицање бржег развоја пољопривреде и села, пласира НЛБ банка по фиксној каматној стопи од 3,3 одсто годишње, што је најповољнији кредит који се тренутно може наћи на тржишту, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Из Министарства наводе да се за изградњу нових објеката у сточарству, куповину основног стада, подизање вишегодишњих засада /воћњаци и виногради/, куповину противградних мрежа, опереме за наводњавање, подизање стакленика и пластеника и куповину пољопривредне механизације одобравају износи до максимално 100.000 КМ.

"Кредитна средства се могу пласирати и за капиталне инвестиције у сточарској и биљној производњи, те прехрамбеној индустрији, а које су иновативне, напредне и са високим степеном аутоматизације, гдје је максимални износ кредита до 500.000 КМ", додаје се у саопштењу.

Корисници кредита, наводе из Министарства, могу бити породична пољопривредна газдинства /некомерцијална и комерцијална/, предузетници, привредна друштва и акционарска друштва из области пољопривреде, пољопривредне задруге, те други пословни субјекти регистровани за обављање дјелатности пољопривреде и прехрамбене индустрије, који су уписани у Регистар корисника подстицајних средстава.

Извор: СРНА