latinica  ћирилица
06/10/2017 |  10:41 ⇒ 11:21 | Аутор: РТРС

Преда: Нема оптимизма за европски пут БиХ

Извјестилац Европског парламента за БиХ Кристијан Дан Преда оцијенио је да не постоји никакав разлог због којег би требао остати оптимиста када је ријеч о европском путу БиХ.
Кристијан Дан Преда (photo: europeanwesternbalkans.com) -
Кристијан Дан Преда (photo: europeanwesternbalkans.com)

У ауторском тексту навео да је прије више од годину дана Савјет ЕУ прихватио захтјев БиХ за чланство у Унији те наложило Европској комисији да припреми мишљење о апликацији међутим, како је истакао, то био период оптимизма након низа позитивних потеза бх. власти који су земљу поново вратиле на пут европских интеграција.

"Данас, готово да нема разлога због којег би требали остати оптимисти када је ријеч о европском путу БиХ. Нити један озбиљан напредак није постигнут у борби против корупције. Владавина права остаје проблематична, а правосудном систему и јавној управи у великој мјеру су потребне реформе", навео је Преда.

Он је оцијенио и да је спровођење реформи из реформске агенде болно споро што је довело до исељавања великог броја грађана БиХ. Подсјећа да, према подацима Свјетске банке, 44,5 одсто укупне популације БиХ живи у иностранству што ставља БиХ на 15. мјесто у свијету када је ријеч о исељавању.

Преда је подсјетио и да бх. власти стално пролонгирају рок за Упитник Европске комисије што ће имати посљедицу на вјеродостојност БиХ као потенцијалног кандидата улазак у ЕУ.

Коалицију на нивоу БиХ коју чине СДА, ХДЗ БиХ, Савез за промјене и СББ назвао је коалицијом која почива на неравним ногама додајући како се коалициони партнери не могу договорити чак ни о великом реформама. Исто вриједи, како је рекао, и за Федерацију БиХ гдје коалицију чине СДА, ХДЗ БиХ и СББ. Преда је нагласио да у Републици Српској влада напетост између СНСД-а и опозиције.

Извор: Агенције