latinica  ћирилица
06/10/2017 |  10:18 ⇒ 10:45 | Аутор: РТРС

Месић поново пријети Републици Српској

Када би Република Српска покушала да се отцијепи требало би одмах пресјећи коридор, изјавио је некадашњи предсједник Хрватске, Стјепан Месић.
Шта је Месић 1990.говорио о Србима, УДБА, Исусу... - Фото: Screenshot
Шта је Месић 1990.говорио о Србима, УДБА, Исусу...Фото: Screenshot

"Када би неко отцијепио дио БиХ, да се ја питам, пресјекао бих коридор и то би било за пар сати готово", каже Месић.

Коментаришући недавну изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика да вјерује да ће доћи до отцјепљења Српске од БиХ и да му нико не може забранити да вјерује, да машта, да има идеал, Месић је за ФТВ рекао да је Додик доласком на власт промијенио свој првац дјеловања.

"Мислим да он /Додик/ искрено вјерује да се БиХ може подијелити и да у томе смислу он све и предузима. Међутим, њега ће вријеме разувјерити као и многе друге. БиХ је недјељива и на овом простору та архитектура је до краја завршена, према томе свако онај ко троши енергију и средства на неоствариве циљеве чини глупости", мишљења је Месић.

На питање гдје је у свему томе међународна заједница, Месић каже да је међународним обавезама преузет опстанак БиХ, те да је Хрватска потписница споразума, дакле уговора којим преузима одређене обавезе, а обавеза је опстанак цјеловите БиХ.

"Свако онај ко би разбијао БиХ морао би да доживи одређену акцију оних који гарантују њен опстанак, а у сваком случају то је и Хрватска", додао је Месић.

Месић је, својевремено пред крај свог мандата, рекао да би у случају да дође до отцјепљења Републике Српске требало да реагује НАТО.

Извор: СРНА