latinica  ћирилица
06/10/2017 |  09:29 ⇒ 09:29 | Аутор: РТРС

Хан: Пажњу усмјерити на реформе

Комесар за проширење и политику сусједства ЕУ Јоханес Хан поручио је да је од посебне важности да се политички лидери у БиХ поново фокусирају на даље спровођење реформи, нарочито оних који су садржани у Реформској агенди, а односе се на социјално-економска питања, владавину закона и јавну управу.
Јоханес Хан - Фото: РТРС
Јоханес ХанФото: РТРС

Он каже да се то односи и на усвајање додатних акциза, које су основа за инвестирање у инфраструктуру БиХ. Хан је додао да ЕУ очекује и одговоре на Упитник Европске комисије.

"Поздравио бих усвајање Стратегије транспорта и са нестрпљењем очекујем сагласност лидера у БиХ када је ријеч о другим стратегијама на нивоу БиХ, попут пољопривреде, енергије и запошљавања. Оне су предуслов да БиХ има бенефиције од издашне финансијске помоћи коју ЕУ нуди и пружа овим секторима", рекао је Хан.

Он истиче да је потписивање акта о формирању Транспортне заједнице важан корак, али да без усвајања додатних акциза на гориво, нема финансирања инфраструктурних објеката који су љетос одобрени у Трсту. Хан је упозорио да је под упитником велики финансијски пакет намијењен улагањима у инфраструктуру, вриједн стотинама милиона евра.

Он је нагласио да региону западног Балкана са правом припада мјесто у ЕУ, те поздравио заговарање регионалног економског подручја.

Извор: СРНА