latinica  ћирилица
04/10/2017 |  20:57 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Како да знате да ли уносите довољно цинка?

Цинк је, поред гвожђа, најприсутнији минерал у људском тијелу и одржава кожу, косу, зубе и нокте здравим, а игра важну улогу и у либиду и функционисању имуног система.
Зуби - Фото: Screenshot
ЗубиФото: Screenshot

Потребан је за активност више од 300 тјелесних ензима, који учествују у биохемијским реакцијама у тијелу, синтези протеина, производњи хормона, као и у општем благостању организма. Упркос томе, многим људима недостаје овај важан минерал. Штавише, Свјетска здравствена организација процјењује да више од трећине људи на свијету пати од мањка цинка у организму.

То најчешће погађа вегетаријанце и вегане, који обично имају виши ниво фитинске киселине у телу, која смањује апсорпцију цинка. Она се налази у интегралним житарицама и махунаркама.

Такође, тијело алкохоличара слабије користи цинк из хране, а у ризику су и они који пате од псоријазе.

У највећем су ризику, међутим, они који избјегавају црвено месо, које је најбољи извор биорасположивог цинка у нашој исхрани.

Недавна студија објављена у часопису "Нутриентс" показала је да жене које једу мање од 40 грама црвеног меса дневно имају четири пута већу шансу да пате од мањка цинка, у поређењу с оним које једу 70 грама меса дневно.

Неки знаци недостатка цинка су ослабљен имуни систем, склоност прехладама, споро исцјељивање рана, умор и низак либидо.

Ипак, недостатак цинка најприје ћете примијетити у свом одразу у огледалу. Представљамо вам још неке симптоме:

Опадање косе

Поред честих прехлада и инфекција, опадање косе је најчешћи симптом недостатка цинка. Тај минерал је кључан за размножавање ћелија и протеинску апсорпцију које су кључне за јаку косу.

Имате крте нокте са бијелим тачкицама

Бијеле тачке на ноктима су један од кључних показатеља недостатка цинка. Ако вам нокти споро расту, ломе се и пуцају, то је зато што је за њихов правилан раст потребан стабилан ниво цинка у организму.

Зуби вам нису бели

Цинк је важан и за здраве зубе и природно се налази у пљувачки и глеђи. Ако примијетите да сте осјетљиви на мирисе, да вам се мијења чуло укуса и примијетите да вам се чешће јављају афте и запаљење десни, сасвим је могуће да вам недостаје овај минерал.

Често вам се јавља херпес

Поред афти, особе које пате од недостатка цинка склоније су херпесу. Све се може решити увођењем намирица богатих овим минералом уз суплементацију.

Имате пјеге или друге кожне проблеме

Једна студија објављена у часопису Турске академије за дерматологију показала је да 54 одсто људи који имају проблем с акнама имају низак ниво цинка у организму. Они често имају осетљиву кожу са пегицама и раницама које тешко зацељују.

Како да будете сигурни да сте унијели довољно цинка?

Наше тијело не може да чува цинк и зато морамо да га уносимо кроз храну. Уколико сте веган, вегетаријанац или једноставно не једете много црвеног меса, сасвим је могуће да су вам потребни суплементи.

С друге стране, они који једу црвено месо треба да га узимају у количини од око 70 грама дневно.

Најбоље је да једете дуго кувано црвено месо, јер је богатије цинком од другачије припремљене хране.

С друге стране, вегетаријанци могу да ублаже ефекте фитинске киселине из махунарки и житарица тако што ће пити више млијека.

Извор: Б92