latinica  ћирилица
02/10/2017 |  21:57 | Аутор: РТРС

Шта је тромб и како да спријечите његов настанак?

Крвни угрушци јављају се у вашем тијелу много пута током живота. Када се посечете ножем или подвргнете хируршком захвату, око ране крв почне да се згрушава како би спречила даље цурење све док се кожа не регенерише. То је чудесан процес.
Тромб - Фото: Screenshot
ТромбФото: Screenshot

Међутим, као и многе друге тјелесне функције, до згрушавања може да дође и у непредвиђеним ситуацијама и тада може бити опасно по живот.

Зашто настају крвни угрушци?

Прије свега треба да знате да постоје различити типови тромбова:

Дубока венска тромбоза

Један од најопаснијих типова крвних угрушака је дубока венска тромбоза, која се формира у једној од највећих вена у тијелу, најчешће у доњем дијелу ноге.

Симптоми су отицање ноге, губитак природне боје коже, осећај топлоте у том дијелу тијела, осјетљивост или јак бол. Неки људи немају никакве симптоме дубоке венске тромбозе.

Плућна емболија

Плућна емболија настаје када се формира угрушак или чешће кад путује до артерија у плућима. Овај тип угрушка је екстремно опасан, јер блокира доток крви до плућа. Многи људи умру од плућне емболије, чак и у случајевима у којима се угрушак првобитно јавио у неком другом делу тијела. Ако примјетите да вам је дах плитак, да имате болове у грудима, кашљете крв и осећате слабост и вртоглавицу, хитно се јавите љекару.

Срчани удар

Крвни угрушак може се формирати у срцу или доћи до њега из неког другог дијела ијтела, блокирати проток и довести до срчаног удара. У том случају, многи симптоми су слични плућној емболији. Пацијент осећа јак бол у грудима, који се онда шири на руке, леђа, врат или вилицу, осећа да му је дах плитак, као и вртоглавицу и општу слабост.

Мождани удар

Угрушак који блокира проток крви до мозга може довести до можданог удара чак и код здравих особа. Такав угрушак може се јавити усљед повреда главе, попут потреса мозга или због масних наслага на зидовима крвних судова.

Симтоми укључују отежан говор, главобољу, парализу, вртоглавицу или нападе сличне епилептичним.

Шта изазива крвни угрушак?

Крвни угрушци најчешће се јављају након повреде, али крв може да се згруша и услед других фактора.

Трудноћа - Код будућих мајки се повећава волумен крви, што доводи до већег ризика од крвних угрушака.

Гојазност - Гојазност успорава проток крви у венама

Пушење - Пушење оштећује унутрашње зидове крвних судова и повећава шансе да се тромбоцити слепљују.

Канцер - Људи који се лијече од рака су у повећаном ризику од крвног угрушка, због посљедица које хемотерапија оставља на тијело.

Непокретност - Многи људи развијају крвне угрушке током дугих периода мировања, јер у случају непокретности, срце теже пумпа крв кроз ноге.

Како спријечити крвне угрушке?

Прије свега, требало би да се крећете. Ако радите канцеларијски посао или сте возач, требало би да правите паузе на сваких сат или два, како бисте прошетали и протегли ноге.

Редовно вјежбајте и одржавајте здраву тјелесну тежину. Пијте довољно течности и редовно се контролишите код љекара, нарочито ако је неко из ваше породице већ имао неки опасан тромб.

Извор: Б92, Фокс Њуз