latinica  ћирилица
30/09/2017 |  18:43 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Састављен џиновски "Мозаик за Гиниса" од 1,3 милиона чепова

На новосадском Тргу слободе завршен је "Мозаик за Гиниса", величине 621 квадратни метар, у цјелости састављен од разнобојних пластичних чепова.
Мозаик за Гиниса - Фото: СРНА
Мозаик за ГинисаФото: СРНА

Мозаик конкурише за улазак у чувену Гинисову књигу рекорда, јер је осим рекордне површине у за његово састављање искориштено више од 1,3 милиона чепова.

Снимак грандиозног мозаика од чепова, биће прослијеђен Гинисовој комисији која би требало и да званично потврди обарање рекорда.

На том мозаику је приказана Земља, рециклажа, маскота "Чепом до осмјеха", такозвани Чепко, као и голуб мира, те сат на Петроварадинског тврђави.

Ову акцију иницирало је Удружење "Чепом до осмјеха" које већ пет година сакупља чепове, рециклира их, а добијеним новцем помаже куповину помагала за дјецу са инвалидитетом или сметњама у развоју.

Досада су захваљујући акцији "Чепом до осмијеха" купљена помагала за 18 дјеце широм Србије.

"Веома сам поносна на све учесника који су ту од почетка акције, као и на волонтере, који су нам се скоро придружили. Ово је волонтерска организација која окупља људе вољне да одвоје своје слободно вријеме како би га усмејрили на нешто корисно за опште добро. 'Чепом до осмјеха', као и данашња манифестација 'Чепом у свијет' представљају прави пример како можемо заједничким снагама помоћи дјеци којој је та помоћ неопходна и истовремено штити животну средину", рекла је Вања Петковић из Удружења "Чепом до осмеха".

У састављању гинисовског рекорда учествовало је око 300 волонтера из неколико градова Србије.

Свему је претходио озбиљан посао сортирања чепова, а потом и прављење скице како би све изгледало.

Радило се неколико мјесеци, како би се акција успешно реализовала.
Иако је лијепо вријеме послужило све учеснике у сатављању "Мозаика за Гиниса", мале незгоде правио је данас вјетар који је повремено односио чепове.

Акцију су помогли и Фондација "2021" и Омладинска престоница Европе "Опенс".

Догађају су присуствовали и новосадски градоначелник Милош Вучевић, и Зоран Ђорђевић, министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања у Влади Србије.

Извор: СРНА