latinica  ћирилица
30/09/2017 |  16:12 | Аутор: РТРС

Да ли заиста морате да се "ознојите" како бисте смршали?

Нема ничег бољег за здравље и добро расположење од доброг тренинга. Па опет, мало ко може да оцијени шта је то добар тренинг.

Да ли је можда потребно да се "циједимо" од зноја, како бисмо били сигурни да смо вјежбали како ваља?

Прије свега, треба схватити како процес знојења функционише. Док вјежбате, мишићи стварају топлоту, што подиже вашу унутрашњу температуру и тело покреће процес хлађења - знојење. Наше знојне жлијезде направљене су тако да пумпају течност (углавном воду, со и друге електролите) кроз кожу, тако да са собом односи и температуру.

Наравно, свака особа је другачија. Неки људи се природно појачано зноје, обично због хиперактивних знојних жлијезда, док је другима потребно много времена да се озноје.

Колико ћете се знојити зависи и од температуре окружења, као и од вашег метаболизма, односно тога колико интензивно вјежбате.

Веза између знојења и успјеха

Иако многи мисле да је знојење показатељ да сагорјевамо много калорија, доказано је да ове појаве нису у међусобној корелацији. Рецимо, ако трчите на траци у климатизованој просторији, вјероватно ћете се знојити мање у поређењу са трчањем по плочнику на температури од 30 степени Целзијуса, али то не значи да ћете трошити драстично мање калорија.

Могуће је, међутим, да се после трчања напољу током топлог летњег дана, кући вратите неколико стотина грама лакши, него после трчања на траци. То је зато што сте изгубили више течности, али не и да сте "смршали", јер ће се килажа вратити у нормалу чим надокнадите течност.

Ствари које заиста утичу на сагоревање калорија су трајање и интензитет вежбања. Максимални резултати подстичу се ако изводите 150-300 минута "умјерене" физичке активности или 75-150 минута "интензивне" физичке актибности недељно. Неко ко жели да смрша, требало би да вјежба око пет сати недјељно умереним интензитетом.

У сваком случају, стара добра провјерена формула и даље "ради": више ходајте, храните се избалансирано и не брините о томе да ли зној мора стално да вам капље са чела.

Извор: Б92, news.com.au