latinica  ћирилица
28/09/2017 |  15:15 ⇒ 29/09/2017 | 08:33 | Аутор: РТРС

Тровање гљивама: У УКЦ Бањалука нема животно угрожених (ВИДЕО)

Због тровања гљивама у протеклих пет дана у Српској љекарску помоћ затражило је 27 пацијената. На Клинику за инфективне болести Универзитетско- клиничког центра у Бањалуци збринути су пацијенти из Градишке, Челинца, Прњавора, Козарске Дубице, Бањалуке и Лакташа. На лијечењу је задржано њих 16.
Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске - Фото: Screenshot
Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике СрпскеФото: Screenshot

Најтежи случај тровања забиљежен је код пацијенткиње из Приједора која је била животно угрожена и довезена у стању коме. У градишку болницу примљено је осам пацијената због тровања гљивама, од којих су два, са тежим симптомима.

Најтежи пацијенти упућени су на Клинику за анестезију и реанимацију Универзитеско-клиничког центра у Бањалуку.

"Дошли су у стање коме и нису имали никакав свјестан контакт. Морали су бити стављени на механичку вентилацију , односно на вјештачка плућа", рекао је проф. др сц. мед. Пеђа Ковачевић, пулмолог - интензивиста, начелник Клинике интензивне медицине за нехирушке гране.

Послије хоспитализације тешки пацијенти су се опоравили и нису више животно угрожени. На лијечењу у Бањалуци задржано их је још шесторо, а остали су отпуштени на кућно лијечење. Осим што су доступне у природи, гљива има и на полицама пијаца у неконтролисаној продаји.

Познаваоци гљива позивају на опрез. Кажу да често људи пронађу у шуми гљиву која лијепо изгледа, међутим нису свјесни колико, заправо, такве гљиве могу бити опасне.