latinica  ћирилица
27/09/2017 |  08:09 ⇒ 08:23 | Аутор: РТРС

Војвода Степа добио мурал у својој улици у Фочи

Лик једног од највећих војсковођа из Првог свјетског рата - чувеног српског војводе Степана Степе Степановића освануо је јутрос у фочанском насељу Самоборска, у улици која носи његово име.
Војвода Степа добио мурал у својој улици у Фочи - Фото: СРНА
Војвода Степа добио мурал у својој улици у ФочиФото: СРНА

Мурал великом војном стратегу, који се прославио у Церској бици 1914. године, али и на крају Великог рата, када је његова армија ослободила источну Босну и између осталих градова и Фочу и побједоносно умарширала у Сарајево, чији је почасни грађанин након тога постао, осликао је талентовани фочански умјетник - студент четврте године Академије ликовних умјетности у Требињу Владимир Милановић.

Група младих из овог насеља прије три године је великим словима исписала име славног војводе и украсила га бојама српске заставе, а идеја је заокружена осликавањем његовог лика.

Владимир Милановић, који живи у овом насељу, још једном је показао да посједује изузетан сликарски дар.

Израда мурала трајала је више часова, па су се када је пала ноћ, морали доносити и рефлектори под чијом свјетлошћу је рад завршен.

Млади из овог фочанског насеља, поносни што живе у улици војводе чија се ратна доктрина изучава на универзитетима широм свијета, али се не одричу ни некадашњег назива насеља Самоборска, познати су по заједништву, а посљедњих година и по организацији турнира у уличном фудбалу, који је прерастао у најмасовнији спортски догађај у Фочи.

У истом дворишту, гдје су осликали лик Војводе Степе, тренутно постављају и справе за вјежбање на отвореном.

Извор: СРНА