latinica  ћирилица
26/09/2017 |  22:41 ⇒ 27/09/2017 | 14:03 | Аутор: РТРС

Вучић: Косово није изгубљено!

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Косово није изгубљено како то неки тврде.
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

"Хоћу Србима да кажем да имамо реалност која није онаква каква нам се допада, а да је изгубљено, не бих се за њега оволико борио", рекао је Вучић за Радио-телевизију Србије.

Он је истакао да "тежак компромис" када је у питању Косово не подразумијева да само једна страна буде задовољна, додајући да је компромис важан како би се живјело у миру.

"Неће Косово у УН, осим ако ми не будемо нечим задовољни, а ми не можемо да будемо задовољни ако хоће да признамо Косово", рекао је Вучић и додао не постоји никакав текст финалног споразума између Београда и Приштине.

Вучић рекао да је важно да односи Срба и Албанаца буду ријешени једном заувијек.

Предсједник Србије каже да нико никада у потпуности не може да гарантује да на Косову и Метохији неће бити оружаних сукоба, али да је велико достигнуће разговора да у посљедње четири године ниједан Србин није настрадао у етничким сукобима.

"Највећи проблем је са прогнаницима, њима не дозвољавају да се врате. Ми сада морамо себе да погледамо у очи и кажемо шта је то што је реално и шта је објективно - да не дамо нешто што је наше, што контролишемо", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање колико би дијалог о Косову могао да траје, Вучић наводи да су у питању мјесеци. "Немамо ми времена за године. Ја бих волео решење, ако га нема, биће замрзнути конфликт", рекао је Вучић.

Он каже да га не би изненадило да Македонија и Црна Гора дају подршку чланству самопроглашеног Косова у УНЕСКО, додајући да то не би било ништа ново у понашању те двије земље. "Они су под великим утицајем много моћнијих од нас - САД и ЕУ", рекао је Вучић.

Говорећи о Хрватској, Вучић је рекао да та земља, најавом усвајања закона о бранитељима који Србију, Црну Гору и Србе третира као агресоре, отвара нову Пандорину кутију.

Вучић је истакао да Србија непрестано инсистира на рјешавању отворених питања са Хрватском, што се, између осталог, види и на питању несталих.

"Када сам отишао у Загреб почели су да ме нападају око несталих. Тада сам им рекао да смо ми изузетно заинтересовани за решавање тог проблема, јер је међу несталим грађанима Хрватске више Срба из Крајине, него Хрвата", рекао је Вучић.

Он је нагласио да Србија жели да проблем несталих на овим просторима буде трајно ријешен јер је цивилизацијско право породица да знају гдје су гробови њихових најмилијих.

Извор: СРНА