latinica  ћирилица
26/09/2017 |  19:57 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Отворена изложба поводом Дана Музеја Српске

У Бањалуци је вечерас отворена изложба под називом "Античка збирка Музеја Републике Српске два" поводом Дана Музеја Српске и 87 година постојања ове установе.
Бањалука - отворена изложба поводом Дана Музеја Српске - Фото: СРНА
Бањалука - отворена изложба поводом Дана Музеја СрпскеФото: СРНА

Изложбу је отворила помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.

На изложби у просторијама Музеја Републике Српске представљено је културно-историјско насљеђе из периода римске владавине, као што су фрагменти керамичких и стаклених предмета, те рељефи који се налазе у фундусу ове установе.

Ђаковићева је навела да ће посјетиоци изложбе имати прилику да виде предмете из једног периода историје чији остаци свједоче о култури која је, поред многих других, била на овим просторима и дио је нашег насљеђа.

- Величина националне установе у којој смо данас је управо у томе да баштини, свједочи, образује и поставља темељ културног идентитета, не само једног народа, него друштва у цјелини. Да бисмо дјеловали и стварали у савременом добу, морамо добро схватати историјски контекст - нагласила је Ђаковићева.

Она је нагласила да ту свакако лежи одговорност музеја који би требало да тежи што богатијој грађи и збиркама, садржају и археолошким истраживањима, те да буде присан науци, струци, младима у образовном процесу и свим грађанима.

Ђаковићева је одала признање свим запосленима у Музеју Републике Српске који дугогодишњим залагањем и пожртвованим радом одржавају везу насљеђа и културе данашњег времена.

Директор Музеја Миладин Савић подсјетио је да је прије 87 година, одлуком тадашњег бана Врбаске бановине Светислава Тисе Милосављевића, основан Музеј Врбаске бановине који је кроз све ове године мијењао називе и локације на којима је био смјештен.

Он је нагласио да је данас Музеј Републике Српске израстао у комплексну установу која у свом фундусу има више од 100.000 експоната.

Поводом Дана Музеја Републике Српске, почела је и ревија археолошког филма у оквиру које ће до 1. октобра бити приказано укупно 25 филмова.

Извор: СРНА