latinica  ћирилица
26/09/2017 |  18:41 ⇒ 18:46 | Аутор: РТРС

Човић-Новалић: БиХ своје обавезе мора да испуни сама

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић разговарао је данас са премијером Федерације БиХ Фадилом Новалићем о кључним темама које могу да промијене однос према БиХ када је ријеч о њеној спољној политици, односно евроатлантском путу.
Човић и Новалић - Фото: klix.ba
Човић и НовалићФото: klix.ba

Човић је на конференцији за новинаре, након састанка са Новалићем, рекао да БиХ обавезе, које су ових дана неколико пута усаглашаване са представницима ЕУ и генералним секретаром НАТО-а, мора да испуни сама, уз сву добру вољу и једних и других да помогну.

"У ФБиХ морамо да завршимо ствари које у потпуности `држимо у рукама` и само је потребно мало политичке воље. Апсолутно сам охрабрен да можемо да имамо Нацрт буџета ФБиХ веома брзо, да ФБиХ може дати допринос да дио акциза иде својим темпом и да у вези са Упитником нема отворено ниједно питање", навео је Човић.

Он је истакао да би тиме био добијен позитиван амбијент који је веома важан за сарадњу законодавне и извршне власти у ФБиХ.

"Потребан нам је мало виши ниво комуникације од оне коју смо имали посљедњих пола године, када смо углавном имали неспоразуме. Уколико би све текло предвиђеном позитивном динамиком, када је ријеч о реформској агенди, БиХ би за мјецес, до мјесец и по, могла да посјети и европски комесар за спољну политику и безбједност Федерика Могерини", нагласио је Човић.

Он је најавио да би у наредних 15 до 20 дана могло да дође и до сусрета са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Човић каже да вјерује да БиХ до краја године може да активира МАП, а да би се то десило, односи на политичкој сцени, на свим нивоима у БиХ, морају на неки начин да буду смирени.

Новалић је рекао да је на састанку разговарано и о главним проблемима у раду Владе ФБиХ, и на релацији оба дома Парламента ФБиХ.

"Човић нас је упознао шта су то нове политике и приоритети који су изражени од Брисела и Вашингтона. Истакли смо да су нама и Бриселу главни приоритет реформски закони којих има девет-10, које смо навели, и три су реформска – Закон о доприносима, Закон о дохотку, Закон о здравству, три су социјална и два борачка", навео је Новалић.

На састанку је разговарано и о три инфраструктурна пројекта – теремоелектранама, путевима који су везани за акцизе и путевима који нису везани за акцизе.

"Ту је и борба против корупције, а било је ријечи и о закону о државној служби. Човић је рекао да су ово интерни приоритети у складу са европским путем", истакао је Новалић.

Према његовим ријечима, главно питање које је дошло од Човића било је питање акциза и буџета, те Упитника.

"То су три главна питања у наредна два-три мјесеца и ми ћемо се у складу са тим и понашати", поручио је Новалић.

Извор: СРНА