latinica  ћирилица
26/09/2017 |  18:25 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Соколац - Почиње реализација пројекта Центра за храну и пољопривреду

За пројекат ревитализације Центра за промоцију пољопривреде на Сокоцу, према стратегији коју израђује Организација за храну и пољопривреду, потребно је четири милиона КМ, закључено је на састанку делегације чилеанског Националног института за агрономска истраживања и Ректората Универзитета у Источном Сарајеву.
Институт - Фото: СРНА
ИнститутФото: СРНА

Национални менаџер Организације за храну и пољопривреду у БиХ Владо Пијуновић рекао је да су ријешени власнички односи и да је Организација за храну и пољопривреду одлучила да изради стратегију ревитализације Центра, која би требало да буде готова до половине новембра.

Амбасадор Чилеа, Вероника Чаин, рекла је да ће Влада Чилеа у наредном периоду дати пуну подршку за ревитализацију Центра за унапређење пољопривреде Соколац.

"Уз помоћ Организације УН за храну, довели смо неколико експерата из Чилеанског института за истраживање у агрономији у БиХ, како би пружили помоћ Центру за унапређење пољопривреде на Сокоцу", истакла је Чаин.

Директор Националног института за истраживања у агрономији из Чилеа Хулио Калазих нагласио је да им је жеља да подијеле искуства, посебно када је ријеч о узгоју кромпира и разних других усјева. На састанку је разговарано и о могућности размјене кадрова из Чилеа и Универзитета у Источном Сарајеву.

Центар за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју Соколац, заједнички је пројекат Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, општине Соколац, Универзитета Источно Сарајево и Пољопривредног института Републике Српске.

Извор: СРНА