latinica  ћирилица
26/09/2017 |  18:08 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Због стручне спреме на измјени 20 правилника о запошљавању (ВИДЕО)

Када Савјет министара одлучи да кадровирање спроведе - не на основу стручности, већ страначке подобности, мијењају се и прилагођавају и закони и подзаконски акти. Како то изгледа у пракси, примјер је Фонд за повратак БиХ и двогодишњи вршилац дужности директора, НДП-ов Небојша Шврака.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Када су почетком 2015. године бх. министри “кренули у акцију” устоличења својих страначких или “савезничких” колега, у архив је потиснуто моралисање и бајковито најављивана “департизација” институција БиХ.

Ређала су се, наизмјенично, рјешења о разрјешењу постојећих и именовању нових руководећих кадрова. Вршиоци дужности постајали су нераскидив дио сарајевског миљеа. Јер за њихово устоличење не треба конкурс, није пресудно звање, ни искуством стечено знање.

Умјесто валидне факултетске дипломе, потребна је партијска исказница и подршка већине у Савјету министара. У Сарајеву је успостављен в.д. систем у којем се нашао и Фонд за повратак и његов в.д. директор, НДП-ов посланик у неуспјелом покушају, Небојша Шврака.

То што је Шврака професор физичке културе, а подзаконски акти прописују дипломираног економисту на челу Фонда, “дјелиоцима фотеља” није сметало. Не смета ни в.д. директору, а и како би, када је плата скоро 3.000 марака.

На питање шта мисли о овоме, у телефонском разговору Шврака је рекао да нема коментар.

Истине ради, Шврака није једини ДИФ-овац у фотељи економисте, или правника, или инжењера.... Напротив, у в.д. систему све их је више – па институције попримају обрисе олимпијских борилишта.

Ипак, Шврака тренутно носи неславну титулу "привремене дуговјечности”. И заједно са дјелиоцима фотеља, шаблонски, утире пут да од “привременог” директора постане “стални”. Али, за то је формално потребно измијенити Правилник о систематизацији у Фонду и економисту на папиру замијенити ДИФ-овцем.

Правилник је већ на чекању. И не само један. У Генералном секретаријату Савјета министара БиХ тренутно се, поред правилника о систематизацији радних мјеста Фонда за повратак БиХ, налази још 19 Правилника других институција БиХ, који ће на једној од наредних сједница бити разматрани и усвајани.

У Агенцији за државну службу признају – у јуну 2015. године од министара су добили задатак да распишу конкурс за избор директора. Двије године касније задатак још нису испунили.

“Од тада до данас, Агенција је више пута од Фонда затражила податке за расписивање конкурса. У коренспонденцији Фонда према Агенцији наводи се да је коначан текст Приједлога правилника о унутрашњој организацији Фонда упућен Савјету министара на усвајање”, наводи Агенција за државну службу.

Признају у Секретаријату и да су министри већ измијенили Правилнике за седам бх институција, али не откривају због чије “неподобне” професије. Оно што откривају су бројна рјешења о разрјешењима и о именовањима, јавна је тајна. Прво, министри без конкурса именују в.д. директора. Потом мијењају правилнике, и референце страначког кандидата “прилагођавају” условима конкурса.

У Центру цивилних иницијатива кажу да риба смрди од главе.

"Дакле, кад ви политички постављате директора или управни или надзорни одбор, логично је да ће онда да ће се сличан принцип примјењивати при даљем запошљавању у тој институцији", каже Адис Араповић из ЦЦИ.

И док спирала запошљавања повлашћене, страначке касте, расте додатно циједећи празну касу, невладин сектор упозорава да се под хитно требају иницирати измјене закона о министрарским именовањима.

"Овим би се ово питање регулисало, односно како би се приписало под којим тачно условима, околностима и на који временски период се одређена лица могу именовати за вршиоца дужности", истиче Угљеша Вуковић из Транспаренси Интернешнела.

У бх институцијама никад више вршилаца дужности директора или њихових замјеника. Најмање 20 их је тренутно – симптоматично, али исто колико и правилника у Секретаријату Савјета министара који измјене чекају. С правом се онда поставља питање – чему конкурси уопште служе?