latinica  ћирилица
26/09/2017 |  18:07 ⇒ 27/09/2017 | 11:57 | Аутор: РТРС

ОБА у центру шпијунског скандала! Због шпијунирања, у Сарајеву шеф хрватске СОЕ (ВИДЕО)

БиХ и даље потреса афера о прислушкивању хрватских званичника. Након што је хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић јавно рекао да је прислушкиван и затражио истрагу, у Сарајево је стигао директор Сигурносно-обавјештајне агенције Хрватске Даниел Маркић.
Осман Мехмедагић и Даниел Маркић - Фото: klix.ba
Осман Мехмедагић и Даниел МаркићФото: klix.ba

Први обавјештајци БиХ и Хрватске „очи у очи“ након медијских натписа и иступа политичара о прислушкивању хрватских званичника. Новинаре су игнорисали, тек срдачно руковање Османа Мехмедагића и Даниела Маркића, требало би да буде порука да је избјегнут „обавјештајни“ рат већих размјера.

Њих двојица пред новинарима нису износили коментаре о састанку већ су рекли да ће издати саопштење за јавност.

Саопштење није било ни написано, а министар безбједности Драган Мектић већ је знао да су Мехмедагић и Маркић констатовали да није било офанзивног и незаконитог дјеловање једне службе према другој нити једне државе против друге.

"Коснтатовано је да је сарадња између двије службе добра и да на неки начин треба спустити ову медијски испровоцирану аферу од стране одређених медија. На том састанку констатовано је и да нема никакве обавјештајне афере", рекао је Мектић.

За разлику од Мектића, који је и потврдио да ОБА тајно прати групу људи која, како каже, ради против економских интереса БиХ, реаговао је хрватски члан Предсједништва Драган Човић. Увјерен је да га прислушкују. Најављује истрагу о цурењу повјерљивих докумената ОБА-е и оптужби да су прислушкивани и праћени хрватски привредници и политичари из БиХ, па и из Хрватске.

"Поготово ако неко прокоментира да је за то имао економске или неке друге природе, мораћемо дати одговор. Ја се уопште не двоумим да ме неко прислушкује или не прислушкује као члана Предсједништва или лидера странке, али мене то не оптерећује", рекао је Човић.

Раније су хрватски чланови Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ најављивали да ће јавно саслушати Османа Мехмедагића у вези са наводима о прислушкивању хрватских функционера. С обзиром на то да је смијењен предсједавајући Комисије Никола Шпирић, питање је ко може да сазове сједницу.

"Наравно, сада имамо проблем са заједничким провјеренством за надзор над радом ОСА. Међутим, мислим да ћемо морати врло брзо видјети о чему се ради, јер ако је истина оно штио је објављено у листу нама сусједне државе ,онда имамо проблем", изјавио је Бариша Чолак, први замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за надзор ОБА БиХ.

И Дарко Бабаљ, члан Заједничке комисије за надзор ОБА БиХ истиче да Комсија треба што прије да засједа и да се обавјести јавност као што је било прошли пут када су прислушкивани србијански званичници.

Хрватски недјељник "Национал", који је својим текстовима први покренуо причу о прислушкивању у режији ОБА-е, објавио је нова документа која, кажу, потврђују њихову теорију да се води специјални рат против хрватског народа у БиХ и саме Хрватске. У званичном саопштењу са састанка директора ОБА БиХ и СОЕ о томе није било ни ријечи.