latinica  ћирилица
26/09/2017 |  17:50 | Аутор: РТРС

Додик: Циљ опозиције је да сруши референдум, Додика и институције Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је опозицији једино важно да "напада Милорада Додика, Скупштину и институције". Он је у интервјуу за "Ало!" рекао да је опозицији најважније да сруши референдум, али поручио да се то неће десити.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

"Чињеница је да су неки у Скупштини хтјели да заузму неки сто и око њега оргијају у скупштинској сали. Чињеница да је засједање Скупштине одржано и у тим условима најбоље говори о снази институција. Ради се о људима који немају никакав програм, осим да нападају Милорада Додика, Скупштину и друге институције. Опозицији је најважније да сруши институт референдума. Предлажем им да прихвате референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, јер одлука неће бити повучена", рекао је Додик за београдски лист.

На питање због чега је најављена заједничка "декларација о заштити српског народа" наишла на велике критике и прије него што је написана, предсједник Српске је рекоа да не разумијее оне који то чине јер декларација није усмјерена ни против кога и с обзиром да би тек у новембру треболо да буде представљена јавности како би ушла у процедуру у парламентима Републике Српске и Србије.

 Говорећи о дијалогу о рјешењу питања Косова и Метохије, Додик је рекао да Србија подржава територијални интегритет БиХ и да је логично да и Српска подржава територијални интегритет Србије.

"Косово је отето од Србије, чиме је нарушена Резолуција 1244 УН. Косово је важно питање и ми ћемо у томе наставити да пратимо Србију. Пошто Србија подржава територијални интегритет БиХ, сматрамо да је сасвим логично да и ми подржавамо територијални интегритет Србије, који укључује и Косово. У емотивном смислу, мимо званичне функције, као Србин, ја бих увијек поставио знак једнакости између Косова и Српске. Важно национално питање за Србију јесте Република Српска, гдје живи 1.200.000 Срба, који имају своје институционалне капацитете", рекао је предсједник Републике Српске.

Он је истакао да је радикални ислам велика пријетња, али је посебно нагласио да се не може рећи да су сви муслимани терористи.

"У Републици Српској нема угрожавања безбједности нити организованих криминалних група, које смо у претходним годинама потпуно растурили и привели закону и судовима. У одбрани од тероризма у превентивном смислу предузимамо све, спремни смо да реагујемо на сваку пријетњу. Не може да се каже да су сви муслимани терористи, али сви они који су у посљедње вријеме овдје изазивали тероризам су муслимани. Било какав терористички акт у РС мотивисан радикалним исламом битно би утицао и на политичке процесе који се овдје дешавају", рекао је Додик.

На питање да ли Република Српска има подршку Владимира Путина и Русије, Додик одговара: "Русија никада није подржала ништа што је мимо Дејтонског споразума. Они поштују интегритет БиХ, али и статус Републике Српске и противе се кршењу Дејтона. Русија је инвестицијама дала значајну подршку економском развоју Републике Српске. Кад се сретнем са Путином, мени годи. Верујем да ће се ти наши сусрети наставити", закључио је Предсједник Српске. Предсједник Додик је честитао Вучићу због позива америчком предсједнику Трампу да дође у Србију.

Извор: Независне новине, Ало