latinica  ћирилица
26/09/2017 |  15:22 ⇒ 18:45 | Аутор: РТРС

Центар Невесиња мијења изглед (ВИДЕО)

Ужи центра Невесиња претворен је у право градилиште. На главном Тргу почело је постављање централног спомен обиљежја борцима за слободу овог краја, од прве Невесињске пушке до одбрамбено-отаљџбинског рата. Почела је и реконструкција улице Цара Душана, гдје је планирана изградња кружног тока.
Невесиње - Фото: РТРС
НевесињеФото: РТРС

Устаничко мјесто које је кроз историју дало велики допринос у борби за слободу заслужује величанствено спомен обиљежје, сагласни су Невесињци. Немају примједбе ни на локацију, ни на предложени изглед споменика, који је дјело познатог вајара Миодрага Живковића.

Споменик ће бити висок 4,5 метара, симболизује све невесињске устанике и континуитет српског духовног бића и традиције. Израда и постављање коштаће око 200.000 марака. Локална управа дио средстава обезбиједила је кредитом, а финансијску помоћ најавило је и ресорно министарство.

"Споменик ће се звати борцима за слободу, припремамо постамен за централно обиљежје на главном тргу, а за Митровдан је предвиђено освећење и откривање споменика", рекао је Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње.

Уз радове на Тргу, почело је уређење Улице Цара Душана и изградња кружног тока на Тргу Алексе Шантића. Планом реконструкције улице предвиђена је замјена водоводне и канализационе мреже, телефонских и електро инсталација, санација коловозних трака, уређење тротоара и паркинг мјеста.

Према најавама из локалне управе за 15-ак дана почиње и дуго најављивана реконструкција спортске дворане. Ова инвестиција коштаће од 600.000 до 800.000 марака и новац је обезбијеђен такође кредитом.