latinica  ћирилица
26/09/2017 |  14:21 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Београд- Изложба "Србија и Русија у Великом рату"

У крипти Храма Светог Саве у Београду, отворена је изложба фотографија и докумената "Србија и Русија у Великом рату".
Карађорђевићи на изложби "Србија и Русија у Великом рату" - Фото: Novosti.rs
Карађорђевићи на изложби "Србија и Русија у Великом рату"Фото: Novosti.rs

Аутор поставке је Душан Бабац, а изложба је организована у сарадњи Храма Светог Саве и Фонда Краљевски двор, уз подршку Министарства културе Србије.

Изложба "Србија и Русија у Великом рату" бави се тематиком савезништва Србије и Русије у Првом свјетском рату и представља својеврстан историјски преглед о војним везама и односима два братска народа, настала са циљем да се освијетле неке мало познате епизоде из те епохе, имена и лица њених актера у вријеме обиљежавања стогодишњице од почетка рата какав свијет до тада није видио.

Осим више од 250 фотографија, изложба је пропраћена и богатом документарном грађом. Поставка је подијељена у неколико цјелина: предисторија савезништва, руска војна помоћ Србији за вријеме Првог свјетског рата, руске експедиционе снаге на Солунском фронту, српске добровољачке дивизије у Русији, српски и југословенски пукови у Русији у време грађанског рата, Карађорђевићи и Романови.

Изложбу је синоћ отворио принц Александар Карађорђевић. Церемонији отварања присуствовали су принцеза Катарина, викарни епископ патријарха Иринеја епископ моравички Антоније, амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин, представници дипломатског кора, као и бројне друге угледне званице из сфере културе и умјетности.

Извор: Танјуг