latinica  ћирилица
25/09/2017 |  16:30 | Аутор: РТРС

Човић: Потребне године да се излијечи негативно ривалство Звезде и Партизана

Предсједник Кошаркашког клуба Црвена звезда Небојша Човић рекао је да је ривалство са Партизаном добро, с обзиром на то кроз шта је Србија прошла, али и да ће бити потребне године да се оно негативно у њему потпуно сузбије.
Небојша Човић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша ЧовићФото: ТАНЈУГ

"Имајући у виду шта је Србија прошла, одлично је да је и овако, а не још горе. Тако нешто треба препознати и биће нам потребне године да то постепено лијечимо, да се сви заједно потрудимо. Али прво морају спортски функционери да направе нормалне људске релације. Црвена звезда није та која је правила негативан амбијент и ширила мржњу, већ је била принуђена да се брани и одговара на нешто што је био начин понашања и стил рада неких. И добро је што је то иза нас", рекао је Човић.

Ривалство између "вјечитих" ривала праћено је великим сукобима навијача, али и челника два клуба посљедњих деценија.

Човић је истакао да Црвена звезда и Партизан нису непријатељи, већ само спортски ривали.

"Већ сам се у претходном одговору дотакао те теме. То је био узрок, сада треба да лијечимо посљедице. Нисмо ми непријатељи, већ спортски ривали. Онако како Звезда жели да буде прва у свему, исто тако жели и Партизан, па и сваки други клуб. Али хајде да то ставимо у нормалне спортске оквире. Увијек ће бити острашћених појединаца, који своје личне фрустрације и параноје подижу на ниво "спина" у намјери да прикрију своје неуспјехе. Такви треба да оду на маргину или да промјене свој приступ", казао је Човић.

Како је рекао, српски спорт треба да буде један од највећих приоритета државе и удио Министарства за омладину и спорт у буџету Републике Србије треба да буде већи, али у складу са могућностима.

"Српски спорт може да направи такву промоцију државе, а то смо већ видјели и доживјели, као што ниједна област у држави не може. Стање у српском спорту је врло сложено и тешко и захтјева јако пуно ангажовања, како би се обезбиједило да клубови који су носиоци у свим спортовима, и одакле долазе репрезентативци, имају одрживе услове за нормално функционисање и развој. Неопходно је да се започне са великим акцијама рационализације и реконструкције у српском спорту, уз потпуну примјену Закона о спорту", истакао је Човић.

Он је додао да је неопходно обнављање постојеће и изградња нове спортске инфраструктуре.

"Потребно је и јаче повезивање два важна сегмента: образовања и спорта, како бисмо добили образоване стручњаке у спорту, како тренере тако и функционере, као и играче. То су веома важне активности и сегменти, и зато је врло значајно да Звезда и Партизан као 'перјанице' српског спорта, направе искрени договор и тако помогну министарству омладине и спорта у даљем развоју спорта у Србији", рекао је Човић.

"При томе треба да водимо рачуна о реалним могућностима наше државе, како бисмо заједнички дошли до повећања процента учешћа Министарства омладине и спорта у републичком буџету, наравно, у оквирима могућег. Наши врхунски клубови, који наступају у Европи, треба да буду подржани од локалне самоуправе, као и од ресорног министарства, преко националних савеза, јер они заправо представљају наше градове и нашу државу у Европи. При томе, пословање наших врхунских клубова треба да буде потпуно транспарентно, а расподјела средстава које добијају од локалне самоуправе и државе треба да буде на основу јасно дефинисаних спортских критеријума", истакао је Човић, нагласивши да је Србија "сиромашна земља са људима који су талентовани за спорт".

Извор: РТС