latinica  ћирилица
25/09/2017 |  15:37 ⇒ 15:49 | Аутор: РТРС

Меркелова спремна за четири године новог мандата

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је данас да намјерава да одслужи пун четворогодишњи мандат на положају канцелара, након што су њени конзервативци освојили највише мандата на јучерашњим изборима.

"Моја одлука да се кандидујем за пун мандат прошле године није зависила од процента који освојим", рекла је Меркелова и додала да је ушла у кампању "без илузија" да ће њен четврти мандат бити без потешкоћа.

Она је рекла да вјерује да су гласачи пресудили и да странке треба да прихвате изборне резултате и покушају да формирају коалициону владу, да би се избјегли нови избори.

Меркелова је рекла да припадници Алтернативе за Њемчаку /АФД/, који су први пут освојили посланичке мандате на изборима, неће утицати на политику Њемачке према Европи.

"Вјерујем да су странке које могу да формирају коалицију у стању да саме доносе одлуке, упркос свим контрадикцијама. То ће се одразити на будуће коалиционе споразуме, али АФД на то неће никако утицати", рекла је Меркелова, пренио је "Спутњик".

Она је рекла да "вјерује да се мигрантска криза из 2015. године неће поновити у истом облику" и да су "предузете многе мјере" да се то не би догодило.

Извор: СРНА