latinica  ћирилица
25/09/2017 |  14:19 | Аутор: РТРС

Брнабић: Циљ-професионална и ефикасна јавна управа

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да очекује да ће Национална академија за јавну управу бити основана средином наредне године, додавши да је циљ Владе да има професионалну, ефикасну и љубазну јавну управу и на републичком и на локалном нивоу.
Ана Брнабић - Фото: СРНА
Ана БрнабићФото: СРНА

Брнабићева је навела да ће Приједлог закона о Националној академији за јавну управу бити у Скупштини Србије 3. октобра, те додала да се оснивање академије припремало десет година.

"Та академија би требало да укључи све локалне самоуправе којима управљање људским ресурсима никада није била тема и често је била занемаривана", рекла Брнабићева у Београду на састанку Мреже сталне конференције градова и општина /СКГО/ за управљање људским ресурсима.

Брнабићева је подсјетила да, за разлику од локалних самоуправа, у Влади Србије постоји Служба за управљање кадровима, пренијели су београдски медији.

Она је подсјетила да је на нивоу државе било служби које су се бавиле људским ресурсима, али са ограниченим капацитетима, док на локалном нивоу није било системског управљања људским ресурсима.

Влада Србије је 22. септембра усвојила Приједлог закона о Националној академији за јавну управу, којим ће се обезбиједити једнаке могућности за стручно усавршавање запослених у јавној управи, што ће омогућити даље унапређење њеног рада и подизање квалитета услуга грађанима и привреди.

Национална академија функционисаће као независна институција, под надзором Министарства за државну управу и локалну самоуправу Србије и имаће могућност да потписује уговоре о сарадњи са водећим свјетским универзитетима.

Извор: СРНА