latinica  ћирилица
25/09/2017 |  13:57 ⇒ 14:22 | Аутор: РТРС

Жељезни лукови након 22 године премостили Дрину

Након 22 године од рушења, жељезни мост на ријеци Дрини у Фочи поново је пружио лукове, повезавши двије обале и украсивши улаз у град из правца Горажда и Србије.
Фоча - жељезни мост на ријеци Дрини - Фото: Сенссервис
Фоча - жељезни мост на ријеци ДриниФото: Сенссервис

Радници зворничког предузећа "Еникон градња" поставили су и посљедњу решетку, између два средишња стуба, чиме су премостили Дрину, а у току је спајање посљедњих елемената највећег од четири жељезна лука.

За разлику од старог моста, којег су на мјесту гдје се вијековима налазила скела, изградили Аустроугари 1884, а порушила НАТО авијација 1995. године, нови мост је доста шири, са двије коловозне траке и двије пјешачке стазе, али је задржао исти изглед, испунивши услове које налаже статус националног споменика БиХ.

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да се мјесец дана чекала специјална дизалица за монтирање конструкције, те да је ријеч о веома захтјевном послу.

"Грађевинци кажу да је, вјероватно, посљедњи мост ове врсте који се прави на Дрини, јер таквих мостова више нема. Сам податак да је 12.500 вијака, тешких око 15 тона, које је требало приврнути, довољно говори колико је било тешко све урадити", истиче Машић.

За довршетак моста, чија је дужина 178 метара, ширина 10 метара, а тежина конструкције око 400 тона, остало је још бетонирање и асфалтирање, те монтирање пјешачких стаза.

"Уздржао бих се од процјене када ће сви радови бити завршени, јер грађевинци кажу да је рок да се бетон осуши око три седмице, а доста је и коопераната који раде свој дио посла, али вјерујем да ћемо га завршити до краја године", рекао је Машић.

Он је подсјетио да је вриједност моста око три милиона КМ.

"Учешће Владе Републике Српске је 600.000 КМ, а остатак финансира општина на период од пет година", навео је Машић.

Он је додао да се остаци контрукције старог моста неће продати у старо гвожђе, већ ће се искористити за премошћавање Ћехотине на два мјеста и још неких мањих ријека у сеоским мјесним заједницама.

Обнова моста, на чијем порушеном дијелу се налазила "бејли" конструкција, преко које је одвијање саобраћаја било веома ризично, а дешавале су се и несреће са смртним исходом, почела је у мају прошле године.

Прије шест година ојачани су темељи и стубови, чиме је повећана носивост моста.

Извор: СРНА