latinica  ћирилица
25/09/2017 |  13:54 ⇒ 15:22 | Аутор: РТРС

Дозвољени симболи на дресовима репрезентација

Свјетска фудбалска федерација /ФИФА/ је попустила у спору са фудбалским званичницима Велике Британије око ношења симбола мака на дресовима фудбалских репрезентација у част погинулима у Првом свјетском рату.
ФИФА - Фото: AFP
ФИФАФото: AFP

Фудбалскис авези Енглеске, Сјеверне Ирске, Шкотске и Велса су кажњени због тога што су се оглушили на упозорења да не обиљежавају Дан примирја током утакмица у новембру у оквиру квалификација за свјетско првенство у фудбалу у Русији сљедеће године.

Став ФИФА, базиран на строгом тумачењу закона против употребе личних, политичких и вјерских слогана или симбола, наишао је на осуду широм Британије, а премијер Тереза Меј је на сједници Парламента такав став назвала "крајње нечувеним".

ФИФА је, међутим, сада промијенила свој став и послала нова упутства својим чланицама.

Према најновијим одредбама, дозвољене су "одређене иницијативе", али су и даље забрањени "лични и религијски слогани".

Мање јасан дио везан за "политичке" слогане, али се јасно забрањују пароле и симболи везани за политичке странке и власти, преноси АФП.

"Када се обиљежава значајан национални или међународни догађај, треба узети у обзир осјетљивост противничког тима и јавност уопште", наводи се у правилнику ФИФА и додаје да репрезентација која жели да обиљежи неки догађај мора претходно да обавијести организаторе сусрета и да добије одобрење противничке репрезентације.

Извор: Срна