latinica  ћирилица
25/09/2017 |  13:18 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Црнадак на конференцији европских региона и градова

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак информисао је у Салзбургу учеснике 13. конференције европских региона и градова да је БиХ приступила Транспортној заједници, да је припремљено већ више од 90 одсто одговора на Упитник Европске комисије, те да очекује да ће БиХ постати кандидат за чланство у ЕУ до краја прве половине 2018. године.
Црнадак на конференцији европских региона и градова - Фото: СРНА
Црнадак на конференцији европских региона и градоваФото: СРНА

Из Министарства иностраних послова БиХ саопштено је да је Црнадак, након састанка са комесаром за политику сусједства и преговоре о проширењу ЕУ Јоханесом Ханом, током јучерашње конференције учествовао на панелу под називом "Нова генерација".

Он је захвалио Институту региона Европе што се на овако високом нивоу посветио питању улоге регионалних и локалних власти у процесу европских интеграција земаља Балкана.

Црнадак је нагласио да је то од посебне важности у БиХ, јер су Република Српска и Федерација БиХ, према Дејтонском споразуму и Уставу БиХ, незаобилазан фактор у одлучивању.

Улога Републике Српске и Федерације БиХ, као и нижих нивоа власти, у процесу европских инеграција је огромна и без њихове јасне улоге и видљивости на европском путу немогуће је функционисање механизма координације и даље напредовање у процесу европских интеграција.

На питање модератора да ли је Република Српска крива што се касни са одговорима на Упитник, министар Црнадак је одговорио: "Припадам политичком блоку који је снажна опозиција Влади Републике Српске јер је њена политика довела Републику Српску до највећег могућег нивоа корупције и најнижег могућег нивоа економије и оптимизма код људи, али одговорност за кашњење са Упитником не може се приписати ниједној од страна у БиХ и ниједном појединцу. Разлог су били наши унутрашњи односи и генерално тешка политичка ситуација".

Панелу на којем је говорио Црнадак присуствовао је велики број представника дипломатског кора, те регионалних и локалних власти из региона, укључујући потпредсједника Федерације БиХ, градоначелника Бањалуке, начелника Шамца и многе друге, додаје се у саопштењу.

Извор: Срна